Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vilken delikatess!

Vilken delikatess!

Jag har en dyrgrip i kylskåpet. En delikatess som ska tas fram vid högtidligt tillfälle.

(En gång hade jag en liten burk iransk kaviar, som jag lovade mig själv att inte öppna förrän den dag då jag vann stort på V75.  Men eftersom den dagen aldrig kom, hann kaviaren bli gammal och oätlig och fick kastas. Jäkla hästar!)

Den här godsaken kommer också från havet och har längre hållbarhet än nämnda kaviar. Det handlar om torsklever, som rökts på Bornholm och lagts på burk i olja.

Den som säger blää kan sluta läsa här. Alla andra kan jag lova att det är en höjdare.

Jag köpte den första gången i Spanien (!), tror inte att den finns i Sverige. (Kanske i Sydsverige? Tacksam för tips!) Njöt i fulla drag. Letade upp tillverkaren och lyckades importera tio burkar. Till hutlöst pris, frakten kostade mer än innehållet.

Ett par burkar gav jag bort, resten åt jag upp (dock inte på en gång).

Direkt ur burken, måste jag erkänna.

Vill man vara lite tjusigare, kan man göra som Leif Mannerström lärde ut en gång: han serverade en underbar toast med torsklever. Han pocherade färsk lever i välsaltat vatten, lät den kallna, la den på smörstekt bröd och toppade med friterade synålstunna strimlor av morot. Mycket gott!

-Torsklever är lika läckert som anklever, sa Leif då.

Jag håller med. Men har nu alltså bara en enda burk dansk rökt torsklever kvar. Jag tittar på den varje dag. Känner mig som en nykter alkoholist framför ett barskåp.

Nå, snart kanske min kylskåpstorsk får sällskap. Jag åker till Danmark i slutet av veckan och ska jaga torsklever på burk av hjärtans lust. Räkna med några danska rapporter framöver!

1 kommentar om "Vilken delikatess!"
  • Barabrittiskt
    Barabrittiskt

    Om du inte hinner till just Bornholm så finns det en butik med delikatesser därifrån i Torvehallarna vid Nørreport i Köpenhamn (rekommenderar currysenapen som jag faktiskt haft även i ärtsoppa). Saluhallen borde du besöka rent allmänt nästa gång du är här nere för den har en öl- och spritbutik med väldigt gott danskt äppelbrännvin som passar till kaffet. Där finns också fina skaldjur och en mängd andra godsaker.