Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vilken är Sveriges bästa ölstad?

Vilken stad är bäst i öl-Sverige? Valet står mellan Göteborg, Stockholm och Malmö.

Människor påverkar människor, det är ingen nyhet. Ölmänniskor påverkar ölmänniskor, det kan också konstateras utan att någon höjer på ögonbrynen. När någon bestämmer sig för att satsa, och lyckas, så är det andra som hänger på, som får en knuff i ryggen, som vågar hoppa och just nu är det många som hoppar i öl-Sverige. Och hoppar högt dessutom!

Och där det hoppas allra mest just nu är i Göteborg!

Eller är det i Malmö?

Eller kanske Stockholm?

Det är svårt att säga men låt mig bara konstatera att just nu rör det på sig snabbare än någonsin i öl-Sverige och de som leder utvecklingen är de tre större städerna – även om det finns ansatser till starka insatser även på andra håll och kanter.

Jag har förmånen att bo i Stockholm och kan promenera till Akkurat, Katarina ölkafé, Nya Carnegiebryggeriet, snart Omnipollos hatt, Oliver Twist, flera Bishops och kan nästan kasta en sten ändå in på bakgården där Södra Maltfabriken har sitt experimentbryggeri från min balkong så vem som helst skulle kunna anklaga mig för jäv om jag sa att den stockholmska ölvärlden var den bästa.

Men det gör jag inte – jag ställer bara frågan. Och följer upp med några argument…. Låt oss titta på vad som händer i Göteborg, Stockholm och Malmö och kanske på andra ställen – det finns ju så mycket mer som händer. Och viktigast av allt, vad tycker du?

Vi börjar med Göteborg och Gbg beer week, kan det bli mer göteborgskt? Då tänker jag inte på namnet utan snarare på själva tanken, det känns som om öl-Göteborg är en mängd parallella rörelser med samma mål, en mängd aktiviteter där många av dem drivs av enskilda personer och enskilda grupper men där man samsas, inspireras, hjälps åt och hittar nya vägar framåt. Kanske har jag en lite för positiv bild av göteborgs-andan men med Pelle Frost, Fredrik Berggren, Johan Kronqvist och de många bryggeriernas olika förgrundsfigurer, både nya och lite äldre, plus de klassiska öl-krogarna, så har man en bra grogrund för en öl-utveckling som banar väg för öl-veckan – en vecka som verkar bli fantastisk!

Gbg beer week.

Att Gbg beer week, som infaller 19-25 april, och som avslutas med En öl- och whiskymässa, kommer att bli en succé är redan förutbestämt och sedan den proklamerades så har evenemangen blivit fler och fler och bättre och bättre. Skulle samma sak kunna hända i Stockholm? Ja, kanske? Malmö? Ja, kanske? Men nu händer den i Göteborg och det är ett riktigt häftigt evenemang.

Göteborg har ju dessutom All in beer festival, som släppte sina biljetter alldeles nyligen. Den infaller inte förrän i november men är efter de två första årens evenemang en riktigt omhuldad festival som bjuder på många spännande brygder. Lägg sedan till bryggerier som Dugges och Ocean som gått i bräschen för hela den moderna ölkulturen och efterföljare som Poppels, Beerbliotek, All in, Stigbergets bryggeri, O/O, Rådanäs och Eleectric Nurse – det blir ett helt gäng som håller farten uppe. För att inte tala om Brewdog bar-etableringen, Brewers bar-etableringen och En öl- och whisky-festivalen tillsammans med ett väldigt aktivt hembryggarsällskap och dito portersällskap – med egen festival – sammantaget gör det att Göteborg känns väldigt spännande som ölstad just nu. Bäst i Sverige? Ja, kanske?

Stockholm då? Ja, här finns en hel del. Så klart! Hetast just nu är nog ändå etableringen av Omnipollos hatt, krogen som är den första i Omnipollos regi. Den öppnar nästa vecka på Södermalm och hamnar i samma område som Oliver Twist, precis nyrenoverad, och Akkurat, och höjer temperaturen rejält. Lägg till att Stockholm brewing, också på Södermalm, nyligen fick rätt att servera öl direkt till besökarna på bryggeriet och att Nya Carnegiebryggeriet tydligare och tydligare lyckas i sin strävan att bli ett centrum för 08-ölbryggare av alla slag så inser man att det finns en stor rörelse även här. Släntra in på fantastiska Katarina ölkafé och titta på öl-listan så får du bevis för att de mindre bryggerierna finns även här.

Omnipollos Hatt.

Mikkeller bar, Brewdog bar, hela Monks-kedjan och mängder av högkvalitativa ölbarer som NK:s ölbar, Sorbon, ett gäng Bishops-krogar och Pressklubben och Belgo bar – alla ölintresserade vet att det finns en riktigt bra krogflora för den ölnyfikne. Man in the Moon, Babajan, Loch Ness, Flying Elk – ja, det finns många fler.

Addera sedan grandiosa Stockholm Beer & Whisky festival och den nya ölmässan i Nöjesguidens regi och den nästa år premiärande Vårens ölmässa, också i Nacka, så ser man att även Stockholm kan räknas som bäst i Sverige. Lite i det tysta har Café Proviant skapat bryggar-samarbeten av en massa olika slag och med Pang Pang i Hökarängen, Modernist i Liljeholmen och CAP norr om stan så ser man att det finns gott om ambitiösa ölrörelser även här.

Malmö då? Malmö brygghus och en intensiv hembryggar-kultur genom föreningen Malte är en bra början, The Green Lion och Söder om Småland är en bra fortsättning och Brekeriet och nyöppnade Taproom – 42 kranar! – är en fantastisk fortsättning. Bryggarkollektivet Minus-1 känns som ett väldigt spännande inslag i framtiden, Beer Ditch har snäppat upp ölbars-kulturen ytterligare och närheten till Danmark och Köpenhamn ser till att influenserna från storheter som Mikkeller och Amager brygghus är konstanta – det går inte att slappna av. Inte en minut! Mikkellers olika krogar, nu snart också med Warpigs, ger ständiga influenser till såväl bryggare som krögare – påverkan är stor – och bra!

Malmö brygghus nya bar - Taproom.

Foto: Malmö brygghus.

Men vilken ölstad är bäst? Svårt att säga, svårt att bestämma, svårt att peka ut någon särskild. Det man kan konstatera är att Göteborg, Stockholm och Malmö på riktigt har satt ytterligare fart på öl-Sverige och det verkar inte som hastigheten är på väg att mattas. Det känns riktigt, riktigt spännande att få följa öl-Sverige just nu.

Och fler orter är på gång; Umeå, Kristianstad, Västerås, Örebro, Växjö, Sundsvall – fler och fler städer får kvalitativa bryggerier och krogar som gör att man som ölintresserad blir lätt vimmelkantig av utvecklingen. Men den är riktigt, riktigt rolig att följa.