Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vietnamesisk Phở med svamp och tofu

Phở är en vietnamesisk maträtt bestående av en slags nudelsoppa. Soppan går att köpa billigt i gatukök i Sydostasien och äts ofta till frukost i södra delarna av Vietnam.

Att äta ”matiga” rätter till frukost är väldigt vanligt i Asien, men i de norra delarna av Vitenam äter man Phở när som helst under dagen. Det här är en vegetarisk variant på den annars vanligtvis köttiga nudelsoppan.

mittkök-pho-010

Vietnamesisk Phở med svamp och tofu

4 port.

Spad:

  • 2 l grönsaksbuljong
  • 1 gullök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 3 hela anisstjärnor
  • 3 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • ca 2 msk sojasås
  • salt, efter smak
  • risnudlar för 4 pers

Topping:

  • groddar
  • koriander
  • jordnötter
  • 1 pkt tofu, tärnad
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 2 chilifrukter, skivade
  • chiliflingor, efter smak
  1. Sär löken i fyra klyftor, hacka vitlök grovt och skiva ingefära.
  2. Häll grönsaksbuljong i en stor kastrull, tillsätt lök, vitlök, ingefära, anisstjärnor, kryddnejlikor och kanelstång och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda på låg värme i 20–30 minuter under lock.
  3. Tillaga under tiden risnudlarna enligt förpackningens anvisningar och ställ åt sidan. Stek champinjoner och tofu i lite olja, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
  4. Dra av buljongen från värmen och rör ner sojasåsen. Häll upp i skålar och servera med risnudlar, groddar, koriander, jordnötter, tofu, champinjoner, skivad chili och chiliflingor. Smaka av med salt.