Vegoburgare med linsbiffar
Fördelen med att göra sina egna vegobiffar är att man själv kan välja precis vilka kryddor och ingredienser man vill använda sig av, något som ger utrymme för en hel del kreativitet och oändliga smakkombinationer! I mina biffar brukar jag göra en bas med grönsaker, linser eller bönor samt någon typ av stärkelse, t.ex. ris eller ströbröd.
De här biffarna är gjorda med bland annat svamp, oliver och linser, och passar perfekt i hamburgare!
Vegoburgare med linsbiffar
6 st.
- 220 g champinjoner
- olivolja
- 1 lök, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- peppar
- ½ tsk timjan
- ½ tsk koriander
- 1 dl svarta oliver utan kärnor, finhackade
- 400g gröna linser på burk
- 2 dl ströbröd
- 2 msk sojasås
- 2 tsk citronsaft
- 1 krm liquid smoke (valfritt)
Till servering:
- Hamburgerbröd
- sallad
- 1 tomat, skivad
- 1 rödlök, skivad
- valfri ost (t.ex. Violife)
- ketchup
- Sätt ugnen på 175°. Stek lök med salt i olja på medelhög värme tills den mjuknar. Tillsätt svamp, vitlök, peppar, timjan och tarragon och fräs i 5–10 minuter tills svampen är mjuk.
- För över svampblandningen från stekpannan till matberedaren tillsammans med övriga ingredienser utom 1 dl av ströbrödet. Pulsera tills blandningen är jämnt fördelad. Smeten får vara jämn men dock inte helt puréaktig.
- För över till en bunke och blanda ner resterande ströbröd och hackade oliver. Forma smeten till biffar och baka i ugnen i 15 min. Vänd på dem och grädda i ytterligare 15 min. Servera med hamburgerbröd, sallad, skivade tomater, rödlök, valfri ost och ketchup.
