Logga in här

Topp 6 vegetabiliska proteinkällor

Topp 6 vegetabiliska proteinkällor

En av de allra vanligaste myterna om den vegetariska kosten är att man inte får i sig tillräckligt med protein. Sanningen är dock att det i själva verken inte alls är svårt att få i sig tillräckligt med protein som vegetarian eller vegan.

Enligt en stor studie i USA kom forskare fram till att veganer och vegetarianer faktiskt får i sig mer än mer än det dagliga behovet av protein – hela 70g per dag. Allätare får också i sig mer protein än nödvändigt, ca 80g enligt studien, så skillnaden är inte lika stor som många tror.

Så varifrån får vi proteinerna?

Här är några vegetabiliska råvaror som är särskilt rika på proteiner (ej i någon specifik ordning)…

 1. Bönor

  Svarta bönor, kidneybönor, pintobönor, vita bönor – ja, det finns bönor för alla smaker och typer av rätter, och de är fantastiska källor till protein! Det går dessutom precis lika bra att köpa färdiga på burk som att blötlägga och tillaga dem själv.

 2. Linser

  När jag växte upp tyckte jag inte att det fanns något tråkigare och mer smaklöst än linser. Men idag är några av mina absoluta favoriträtter gjorda på just linser: grekisk faki, indisk dal, eller bara en ljuvlig saftig och simpel linssallad. Hemligheten bakom de perfekta linserna är att inte överkoka dem – här är ett smarrigt dal-recept på mitt kök!

 3. Mandlar

  Mandlar toppar listan på proteinrika nötter, och är dessutom rika på magnesium och e-vitaminer som minskar risken för hjärtsjukdomar. Mandelsmör är bland det godaste jag vet och på gränsen till beroendeframkallande, men ett billigare sätt att få i sig dessa godingar är såklart att äta dem som de är. Släng dem i salladen, brödet, frukostskålen – tja, de passar nästan var som helst och är även ett bra snack att ha med sig i väskan!

 4. Quinoa

  Med 14% fullvärdigt protein är quinoa ett utmärkt proteinrikt alternativ till ris och couscous, och är superenkelt att tillaga. Förutom att använda det istället för ris i grytor, wraps, sallader osv. kan du även göra en hel del påhittiga saker med dem, som burgare eller granola – här delar Mitt-kök bloggaren Malin med sig av ett mumsigt quinoarecept!

 5. Tofu och tempeh

  Sojabönan är väldigt rik på proteiner och finns i olika former och varianter, bland annat tofu och tempeh. Nu mer går det även att hitta gröna sojabönor, eller edamame som det även kallas, i frysdisken. Dessa kan du ha både i woken och på salladen, medan tofu och tempeh har en oändligt massa användningsområden och tillagningssätt. Själv tycker jag att de smakar som allra bäst när de marineras i en kryddig rökig sås.

 6. Kikärter

  Ett ord: hummus. Behöver jag säga något mer? Förutom att kikärter är huvudingrediensen i världens godaste röra är dess höga proteininnehåll helt klart en bonus – kolla in detta hummus-receptet!

Vilken är din favoritkälla till vegetabiliskt protein? Lämna gärna en kommentar nedan så kan jag lägga till dem i listan!

foto: 1