Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Tips för att skriva en bättre text

Hur skriver man en bra text? Här är några tips!

Det är många som bloggar om öl i Sverige. Inte lika många som de som bloggar om mat så klart men det finns nog ett 50-tal aktiva ölbloggare av varierande slag. Ännu fler kanske?

Några av oss som bloggar om öl har kickat igång en ölbloggstafett där vi en efter en skriver om ett ämne som den tidigare stafettbloggaren kommit på. Så när jag fick ett ämne av ölbloggaren Magnus Bark på Ofiltrerat så gjorde han det riktigt marigt för mig. Jag hade nog tänkt mig ett ämne som låg rakt in i ölvärlden men icke sa Nicke, annat skulle det bli.

För kolla in det här:

”Alla kan ta en pensel, doppa den i färg och sätta den mot en målarduk. Men ytterst få kan hantverket att skapa en uttrycksfull målning, ett konstverk. Dels måste det finnas en vision i huvudet, dels ska man kunna hantverket att styra sina muskler så att tanken kan få fast form. Skrivande är inte mindre hantverk det, även om det här är mer huvud än hand. Det här är något som jag vet att Joel bemästrar.

Så uppgiften är att ge minst 5 konkreta tips på hur man skriver bättre text, med ett litet extra fokus på ölbloggande.”

Det är inte så lätt, eller hur? Även om jag jobbar med skriven text hela tiden så vet jag inte hur det blir bra. Egentligen. För vem blir det bra? För mig? Nja? För andra? Jag vet inte.

Men efter några dagars marinerande så var jag inte lika rädd för skrivandet längre och började hitta rätt i tankarna och tipsen. Så här kommer de – tipsen som gör att man skriver bättre text – ölblogg eller inte….

1) Vem skriver du för?
Första svaret på frågan är förmodligen ”mig själv” men om du bortser från den partiska läsaren som du är så kan du nog tänka fram en tänkt målgrupp. Vad du än tänker om den målgruppen så kommer den påverka dig så det är lika bra att släppa in den. För att vara konkret; skriver jag en topplista som ska publiceras i Expressen Söndag så skriver jag annorlunda än när jag skriver ett intervju med Brekeriet-Fredrik på min blogg. Tänk målgrupp och använd texten så den passar målgruppen. Vet du inte vem målgruppen är så kan du alltid ta hjälp av Google analytics eller ställa frågan – ”vem är du som läser den här bloggen?”. Det kan ge spännande insikter – på gott och ont….

2) Vad vill du med din text?
Vad vill du med texten – egentligen? Berätta, roa, förarga, väcka känslor, recensera? Samma sak här, vad målbilden är färgar hur du ska skriva texten.  Jämför en recension med ett reportage, en kritikstorm med en vision – målbilden färgar språket. Och om du vill något särskilt med din text så måste du hjälpa läsaren att förstå det – texten skapas ju av dig och tolkas av mig som läser. Och när blir en text till egentligen….?

3) Början är allt
Det är hemskt men sant men varje dag skrivs det så många texter som aldrig blir lästa av de som skulle kunna läsa dem eftersom början är…. tråkig, rabblande, lång eller något annat textfel. Tänk på hur du skummar en dagstidning eller navigerar en sajt eller cruisar på en app – vad läser du? Varför? En bra början, en välbyggd ingress kan vara halva texten. Nej, inte i längd, i upplevelse.

4) Var konkret
Det är lätt att tappa greppet om texten och använda svepande formuleringar. Gör inte det. Var konkret istället och låt läsaren följa med till bryggeriet, till ölen, till bryggaren. Konkretion ger trovärdighet och känsla. Miljö, känslor, reaktioner – allt ger konkretion

5) Låt språket vara ditt
Var inte rädd för att skriva på ditt sätt. Du har ditt språk och det ska lysa igenom, det är det som är du. Vill du bryta språkregler, gör det. Vill du använda talspråk eller slang – gör det. Vill du skriva krångligt och invecklat – gör det. Men se till att veta att du för det och varför du gör det – då förstår man bättre vad man försöker göra med språket.

6) Ta inte en sanning för en sanning
Om du påstår något ska det vara sant. Ta inte vedertagna sanningar för en sanning utan kolla upp det först. Mejla, ring, läs på. Det kommer bli fel ändå men då har du gjort det som du ska göra för att försöka eliminera felen.

7) Ange källorna
Var kommer dina uppgifter från? Pressmeddelande, intervju, bok? Länka gärna direkt till källorna, den intresserade läsaren kommer tacka dig och få ut mer av din text. Du adderar trovärdighet, du skapar auktoritet, du visar att du tar din text på allvar.

8) Ha alltid bild
Som skrivande journalist tror man att texten är allt. Det är den inte. En bild/illustration ger inte bara en bättre läsupplevelse, den kommer garanterat locka fler läsare till din text. En bild är som bekant värd mer än tusen ord…

8) Följ texten
En gång i tiden publicerades tidningen en gång om dagen och när reportern skrivit texten så var jobbet färdigt. Inte så idag så klart. Det är i läsningen som texten uppstår och det är på sociala medier som reaktionerna uppstår. Kommentarer, mejl, inlänkningar, tweets, nya texter – du måste följa din text. Svara på frågor, nyansera tolkningar, kanske till och med göra texten bättre? Finns du på Facebook, Instagram, Twitter? Promota din text där och se till att du bevakar eventuella reaktioner….

Lever jag helt och hållet efter dessa tips? Nej. Ibland finns inte tiden, ibland finns inte kompetensen, ibland finns inte lusten… Men de är bra att ha som ambition!

Näste person som tar över ölbloggstafetten är Christian Andersen som driver bloggen Durst – en dansk blogg som är en av de mest läsvärda ölbloggarna – inte bara om du är intresserad av ölkulturen i Danmark.

Christian är svag för att göra sammanställningar, kolla här och här till exempel, och det är jag också och därför blir uppdraget att göra en lista enligt följande rubrik:

10 ölrelaterade händelser/personer/öl som gjort Danmark till det öl-land det är idag

Det är inte helt lätt kanske men jag tror att det kan bli en intressant utmaning för Christian och en intressant läsning för alla oss som vill veta vad som pågår i Danmarks öl-värld.

Tidigare texter i den här ölbloggar-stafetten hittar du här:

Att upptäcka ölet på nytt – Fredrik Broberg på Ölhunden.se

Lästips – Magnus Bark på Ofiltrerat.se

Öl och mat – Alf Karlsson på Alf tycker om öl

Favoritbryggerier – Ulf Karlström – Karlströms Malt

Tre ölminnen från tiden innan jag själv drack öl – Knut Albert Solem – Knut Alberts Beer Blog

Hoppas fler hoppar på ölbloggar-stafetten!

Läs också: Svenska ölbryggerier expanderar rejält

Läs också: En ölpromenad på Södermalm

Öl på ölbutiken Fietje.

2 kommentarer om "Tips för att skriva en bättre text"
 • Ulf Elfving
  Ulf Elfving

  Haha, vilken kul idé med en bloggstafett! Och vilket insiktsfullt och matnyttigt svar du gav på din uppgift! Uppgiften var fem tips, men det blev blev åtta…
  Många av dem lever man ju inte upp till. Men särskilt stannar jag upp vid det där med inledningen. Älskar ingresser (och rubriker)! En ingress kan man ju slita med ganska länge – eller hur? – men när den är klar och till (åtminstone viss) belåtenhet, skriver resten sig självt. Känns det ofta som.
  Det här borde vi snacka mer om…!