Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Thairis med Ananas och Cashewnötter

Jag är en periodare. Jag kan få plötsliga cravings för en viss rätt eller typ av mat och äta den flera gånger i veckan, och sedan när jag ”tröttnat” kan det gå månader och till och med år innan jag äter det igen. Just nu är jag inne på thaimat.

Jag spenderade så mycket tid i Thailand för ett par år sedan att jag totalt föråt mig på alla smakrika rätter i det thailändska köket – inte minst ”Thai fried rice”. Men nu har det gått ett tag sedan dess och mina cravings för stekt ris på thailändskt vis börjar bli allt starkare.

En av mina favoriträtter som jag ofta åt under de månader jag bodde i Chiang Mai var stekt ris med ananas och cashewnötter – kombinaten av sött, nötigt och kryddigt är helt underbar! Det här är en enkel snabbvariant som påminner om rätten jag åt där.

unspecified

Thairis med Ananas och Cashewnötter

20 min
4 port.

 • Ris för 4 pers.
 • ½ lök, finhackad
 • 2 msk olja
 • 1 vitlöksklyfta, pressad
 • 1 msk riven ingefära
 • 1 röd paprika, tärnad
 • 1 riven morot
 • 3 ½ dl ananasbitar, färska (burk går också bra men låt vattnet rinna av lite först)
 • ½ msk sojasås
 • 2 dl cashewnötter
 • 1 tsk sesamolja

Topping

 • 2 msk skivad salladslök
 • 1 msk sesamfrön, gärna rostade
 1. Koka riset enligt förpackningens anvisningar (använd gärna gårdagens risrester så går det ännu snabbare). Rosta under tiden sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme i ca 5 minuter (rör runt eller skaka om i pannan då och då), ställ åt sidan.
 2. Stek lök i olja på låg värme tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs i ytterligare någon minut.
 3. Höj värmen och tillsätt paprika, riven morot och ananas och stek i ca 3 min. Häll ner riset, sojasåsen och cashewnötterna och rör om. Dra av stekpannan från värmen och tillsätt sesamolja. Toppa med salladslök och sesamfrön och servera.