Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svenska ölbryggerier expanderar rejält

Svensk hantverksöl dricks allt mer och nu vågar bryggerierna satsa ytterligare. Kolla in högtrycket i den svenska ölvärlden.

Det råder högtryck i den svenska öl-världen – trots avsaknaden av svensk sommarvärme. Fler och fler svenska konsumenter dricker mer hantverksöl och det gör att de svenska bryggerierna vågar satsa för att växa och bli större. Bara under de senaste månaderna har ett stort antal bryggeriet tillkännagjort större produktionsökningar och/eller flytt till större bryggeri-anläggningar, fler lär följa.

Ett av alla bryggerier som håller på att flytta till större bryggeri-lokal är skånska Brekeriet som allt sedan starten för bara några år sedan har haft fullt tryck i orderboken. Från Djurslöv utanför Malmö flyttar man 5-6 mil norrut, det nya bryggeriet ligger i Landskrona. När flytten är klar kommer det att innebära en rejäl kapacitetsökning, från dagens bryggverk på 600 liter ökar man till ett bryggverk på 2000 liter.

– I år producerar vi omkring 40 000 liter per år,  berättar Fredrik Ek, en av de tre bröderna Ek som driver bryggeriet. Om några år kommer vi kunna 10-faldiga den volymen i vårt nya bryggeri, vi siktar på att brygga upp mot 400 000 liter redan 2017.

Det nya bryggeriet omfattar i grundläget 700 kvadratmeter men man har möjlighet att addera ytterligare 700 kvadratmeter, en rejäl utökning jämfört med 150 kvadrat som man har idag.

Ett annat skånskt bryggeri som också satsar stort är Kristianstads Klackabackens bryggeri. Från det lilla bryggeriet i Skepparslöv utanför Kristianstad flyttar man just nu till ett helt nytt bryggeri i Önnestad som också ligger utanför Kristianstad. Ambitionen är att skruva upp produktionen rejält, berättar Olof Olsson som är en av fyra delägare på bryggeriet.

– I september/oktober kommer bryggverket. Planen är att bli inflyttade och klara till november. Kapaciteten blir 500 000 liter/år från dagens 50 000 liter/år.

Bryggeriet har dessutom precis släppt sin första lättöl och kommer framöver lansera fler öl med lägre alkoholhalt för att kunna finnas med i butikernas sortiment på ett tydligare sätt.

– Folkölen har vi inte planerat in men skulle tro att det blir någonstans i mars-april 2016, fortsätter Olof Olsson.

Kristianstad 400 från Klackabackens bryggeri.

Även i Göteborg expanderas det rejält. Inte nog med att helt nya Open house brewing rullar igång i höst, flera av de etablerade bryggerierna ökar sin produktion och/eller skaffar nya bryggerilokaler.

En av de största satsningarna står Poppels för när de flyttar till nya lokaler i Partille och etablerar sig i Jonsereds gamla fabriker. Ambitionen är inte bara att öka produktionen rejält utan också att skapa ett ölcentrum där alla intresserade kan smaka på bryggeriets öl och kolla hur man brygger öl i ett modernt bryggeri. Ola Noreklint på Poppels är väldigt nöjd med de nya planerna.

– Känns oerhört bra! Vi hade samtidigt en vision om att kunna erbjuda nyfikna, inbitna, förbipasserande eller upplevelsesökande öldrickare en ny upplevelse och samlingspunkt att dricka öl på. En destination för de som uppskattar mat och öl i en bryggerimiljö, en Beerstination.

Poppels kommer att genomföra flytten under höst och vinter och ambitionen är att så småningom ha ett bryggeri som kan producera upp mot 2 miljoner liter per år, en rejäl ökning från dagens 360 000 liter/år.

Poppels dubbel IPA.

Likaså göteborgska Beerbliotek fortsätter sin ambition att testa och bjuda på alla ölstilar som tänkas kan. I runda slängar har de bryggt omkring 125 olika öl under sina år på den svenska bryggerimarknaden och i september börjar bryggningarna i deras nya bryggeri, större än det gamla men med samma kvalitetsambitioner. Dessutom kommer Beerbliotek ha kvar sitt gamla bryggeri där de kommer brygga vidare sina mer experimentella försök i ölsmakernas universum.

Samtidigt som de etablerade bryggerierna i Göteborg expanderar så dyker det också upp nya aktörer. Helt nytt är bryggeriprojektet Open House Brewing som kommer att samla bryggeriproduktionen till flera olika bryggerier, till att börja med Electric Nurse, Spike och Bearded Rabbit. Det fysiska bryggeriet kommer att köra igång någon gång under senhöst eller vinter och produktionskapaciteten ligger på maximala 800 000 liter per år.

Ett annat bryggeriprojekt som står färdigt att rulla igång inom kort är West coast bryggeri. Bryggeriet, som är helt nytt och som drivs av Dave Barratt, ligger också i Göteborg och kommer bland annat brygga öl till lika göteborgska All in brewing. Kapaciteten är stor och den dagliga produktionen ligger på 4000 liter när allt är up and running – en årsproduktion som skulle kunna landa på omkring miljonen liter per år om allt går enligt planerna.

Parallellt med alla expansionsplaner så dyker det upp helt nya bryggerier mest hela tiden, alla med olika inriktning och ambition. Ett av de allra nyaste är Migranten, ett nomadbryggeri som drivs av Jakob Thomsgård. Nomadbryggeri, eller fantombryggeri, är ett bryggeri utan egen hemvist, ölen bryggs helt enkelt tillsammans med bryggare på ett fysiskt bryggeri.

Migranten är inte det enda fantombryggeriet i Sverige, det mest kända är det högt aktade Omnipollo, och Migrantens första öl på bolaget kommer i augusti.

– Idén med ett nomadbryggeri är att samarbeta med olika etablerade bryggerier och skapa nya öl som förenar innovation och klassiskt ölhantverk, säger Jakob Thomsgård.

Minus-1 heter ett annat bryggeriprojekt i Malmö som debuterar i augusti. Projektet är i nuläget inte så stort men samlar åtta olika hembryggare i samma bryggeri som lägligt nog är beläget bredvid/under Bishops Arms på Gustav Adolfs torg. Om inte någon eller några av dem tar steget ut och startar ett eget fysiskt bryggeri inom en ganska snar framtid så blir jag förvånad – många av dem är aktade för sina hembryggda öl och kommer förhoppningsvis på blodad tand och sikta på större produktioner framöver.

Andra helt nya bryggerier som debuterat den senaste tiden är Hyllie bryggeri, också i Malmö, Octabrew från Fagersta, Skeppsgossen i Karlskrona och Mälardalen brewing company. På debutantlistan hittar vi också Falkenbergsbryggeriet Pine Ridge brewery som precis lanserat sina öl på privatimport på Systembolaget. I nuläget brygger de 8 olika öl och öppnar för provningar och studiebesök på bryggeriet när det står klart senare i år.

Pine Ridge brewery.

Ett av de största expansionsprojekten pågår dock i Dalarna. Det är Oppigårds, bryggeriet som startade 2003 och sedan dess jobbat sig fram till en topp-position, som har planer på utveckling som slår det mesta.

Från dagens en miljon bryggda liter öl per år så siktar man på att kunna brygga det 10-faldiga 2025 – en fantastisk expansion om den går i lås. Oppigårds har en väldigt stark position, både bland öldrickare i stort och ölkonnässörer i smått, och att tro att man skulle kunna brygga 10 miljoner liter öl om 10 år inte helt omöjligt även om tanken är svindlande. Om det är något bryggeri som skulle kunna klara det så är det Oppigårds, ett av föregångsbryggerierna i det moderna öl-Sverige.

Indian Tribute från Oppigårds bryggeri.

Om Oppigårds har ambitionen att bli det största hantverksbryggeriet i Sverige så ligger Sigtuna brygghus inte långt efter. I en ambitiös plan som redan tagit sina första steg så har man siktet inställt på att brygga omkring 5 miljoner liter 2017. Bryggeriet, som man delar med St Eriks bryggeri, ligger i Arlanda motorstad nära flygplatsen Arlanda, och har tagit emot många bryggare som gjort samarbetsöl med bryggeriet. Ambitionen är också att öka exporten av ölen rejält och det verkar som om platsen där bryggeriet ligger har stora möjligheter till ytterligare expansion.

Någon timme söderut från Dalarna ligger Västerås och där hittar vi Coppersmiths bryggeri. Bryggeriet, som var det första hantverksbryggeriet som slog till på en burktappningsanläggning, har fått en lyckosam start och har bland annat fått in en av sina öl genom Systembolagets offertsystem vilket gör att den har betydligt större distribution än den vanliga lokala lösningen. Bryggeriet har snabbt vuxit ur sina lagertankar och har därför accelererat upp produktionshastigheten och skaffat sig fler lagertankar och kan nu producera 600 000 liter på ett år. Upp från 170 000 liter – inte illa!

Skärmdump Coppersmiths.

Rådanäs bryggeri, som på kort tid vunnit två offerter från Systembolaget, har också ökat sin produktion under sommaren. Nya lagertankar gör att de ökat på kapaciteten rejält och fortsätter de vinna offerter så lär de behöva investera ytterligare. Riktigt bra öl ger ju ofta den effekten….

Skärmdump Rådanäs bryggeri.

Bröderna Stenberg på Nausta bryggeri har också expansion i blick. De är i färd med att flytta bryggeriet till Arvidsjaurs flygplats och kommer därmed öka produktionen från 140 000 till 180 000 i ett kick. Inte nog med det, enligt en intervju på Arvidsjaur.se siktar de på produktionsvolymer kring 800 000 liter redan 2017.

Dessutom kommer man börja brygga folköl, sälja mer på den norska marknaden och försöka vara mer närvarande på mässor och evenemang.

-Vi doppar tårna i en rad olika engagemang och satsningar. Bland annat funderar vi på att skapa besöksverksamhet ute i hangaren och ska förhandla om en servering ute i avgångshallen på flygplatsen, säger Max och Frank Stenberg till Arvidsjaur.se. (Tipstack till Robert Gidlund).

Även Jemtehed & Brande, det lilla bryggeriet med säte i Brunflo, gör plats för mer öl. Nya lagertankar är inköpta och de gamla, som är mindre, går vidare till nya aktiviteter på Gotland.

Dessutom, en form av expansion kan vara att äntligen bli representerat på Systembolaget. Äntligen eftersom det handlar om Närke kulturbryggeri, ett av de mest framgångsrika bryggerierna i Sverige men som konsekvent har uteblivit från Systembolagets hyllor. Tills nu! Den 3 augusti landar den första buteljen från Örebro-bryggeriet på Systembolaget – en expansion värd namnet!

Det finns så klart ännu fler svenska bryggerier som expanderar och nya bryggerier som är i planeringen. Känner du till några eller vet du bryggerier som är på väg att expandera? Kommentera inlägget eller mejla joel.linderoth@expressen.se så blir sammanställningen ännu bättre.

Läs också: Här är alla bryggerier i Stockholm

Läs också: Den amerikanska hantverksölen fortsätter att växa

Läs också: Här är ännu fler svenska ölsatsningar