Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegskurs del 1 av 3!

Nu tänkte jag dela med mig av några enkla surdegstips! Detta är det jag börjar att lära mina kurselever när jag håller i surdegskurser! Så här får ni en liten enkel kurs i hur ni börjar arbeta med en surdeg.

Starta en surdeg på enklaste vis: Eller ja, det blir ju inte direkt en deg utan bara själva jästen som vi kallar för en surdegskultur.Blanda 1 dl ljummet med 1 dl vetemjöl eller rågmjöl. Det kommer då antingen bli en grund som rågsurdeg eller en grund som vete surdeg. 

– Låt blandningen stå i rumstemperatur under 24 timmar. Det optimala är om surdegskulturen får stå i 25 grader ° C. Alltså relativt varmt för att degen skall börja leva sitt egna liv. 

– Efter 24 timmar ”skall” det börja bubbla i kulturen. Om den inte skulle börja bubbla efter 24 timmar så rör om lite då och då och låt stå i 24 timmar till. Om degen börjar mögla så kasta den och försök igen.

– När degen börjat bubbla är den redo att användas! Förvara i kylen för bästa hållbarhet! 

LÄS OCKSÅ: Surdegskurs Del 2 av 3 och Surdegskurs del 3 av 3.

1 kommentar om "Surdegskurs del 1 av 3!"