Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Succébagaren avslöjar bästa bullknepet

Kossorna på Rådmansö älskar hans kardemummabullar.

Jag också. Och tusentals andra kunder.

-Hemligheten är hur enkel som helst, säger han: massor av smör!

20140709_130504

Kristofer Dethorey från Vallentuna tröttnade på läraryrket. Dessutom tröttnade han på att inte få tag i bra bröd när han handlade. Så han utbildade sig till bagare – och gör succé i sitt nya jobb!

Sen tre år driver han Rådmansö bageributik utanför Norrtälje tillsammans med frun Lena och svägerskan Jane. Den gamla lanthandeln i Södersik hade stått tom och övergiven i många år, när Kristofer tog över lokalerna och byggde om dem till bageri.

I Södersvik bor bara ett par hundra personer, men folk åker flera mil för att köpa Kristofers bakverk. Det lilla bageriet, där man bara jobbar med KRAV-märkt mjöl och riktigt smör, har blivit en succé. Bra dagar är det nästan kö ut på gårdsplanen, och det händer att brödet tar slut redan tidig eftermiddag.

-På sommaren, ja, skrattar Kristofer. Nu måste vi hitta ett sätt att existera på vintern också. Kanske genom att leverera bröd till andra affärer.

För trenden med gott, naturligt, nybakat bröd kommer bara att förstärkas, tror han.

Paradnumret är kardemummabullarna. Fullständigt, vansinnigt underbara om ni frågar mig. Jag kan aldrig motstå dem. Liksom mazarinerna, som smälter i munnen.

Om det blir bullar över nån gång (vilket i och för sig låter otroligt) får kossorna på närbelägna Lågarö ett skrovmål.

-De är galna i våra bullar, berättar Kristofer.

Som månar om det närproducerade. Så han säljer också hemgjord korv av kött från samma kor.

-Så om korven skulle smaka lite kardemumma, vet ni varför…

Det lilla bybageriet har också ostar från gårdar i trakten, serverar frukost och sopplunch med pinfärskt bröd samt arrangerar bakningskurser.

Att en liten entreprenör lyckas etablera sig i en by flera mil från närmaste tätort och skapar stor framgång med ekologiskt och närodlat hantverk måste förstås hyllas och uppmuntras.

Och dessutom hänger det en djurgårdsflagga inne i bageriet. Bara det!