Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommaröl – testa de här!

Sommarens bästa öl, vilken är det? Här är några tips som nog kan komma väl till pass i sommarvärmen!

Sommar, sol och semester – när passar en öl bättre än på sommaren? Och vilka öl passar allra bäst på sommaren?

Allt är en smaksak så klart men här är tipsen på sommaröl som kommer göra din sommar ännu bättre!

Mikkeller American Dream (1246) Mikkeller/De Proef, Danmark/Belgien, 4,6 %, 33 cl, 20:90 kronor
Danska fantombryggeriet Mikkeller är en fantastisk skapelse och den här ölen är lika fantastisk den. Ypperlig välhumlad lager med en perfekt kombination mellan enkelt drickvänlig och komplext sippvänlig. Humlig citrus och exotiska frukter i en härlig kompott, som byggd för att njutas både vid och efter grillningen en varm sommarkväll. Riktigt bra!
5 av 5.

American dream från Mikkeller.

American dream från Mikkeller. Foto: Joel Linderoth.

Indian Tribute (1415) Oppigårds bryggeri, 6,6 %, 33 cl, 22:90 kronor
Oppigårds gör alltid (!) bra öl och det här är en av deras bästa!
En mörkorange färg som toppas av ett kraftfullt, kompakt och ståtligt skum. Markant doft av djupa exotiska frukter och apelsinskal och smaken perfekt balanserad mellan sötma, beska och fruktig. Apelsin, mango (djupet!), mörk sirap och kärvhet som av skal från apelsin. Det är ingen hemlighet att detta är en klassöl som slår det mesta! Drick den till den grillade hamburgaren och njut av livet lite extra för en stund.
5 av 5.

Indian Tribute från Oppigårds bryggeri.

Indian Tribute från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Nebuchadnezzar (1231) Omnipollo/De Proef, Sverige/Belgien, 8,5 %, 33 cl, 29:90 kronor
Ölen som satte svenska fantombryggeriet på kartan och som redan från början kärleksfullt fick smeknamnet Neb är en öl som fortfarande måste drickas med jämna mellanrum – i synnerhet på sommaren. Inte bara för att etiketten är synnerligen välformulerad och inte bara för att Omnipollos framfart måste stödjas utan också för att det är en, fortfarande, fantastisk öl.
Säreget klassisk OCH personlig på samma gång med beska (stor), sötma (tydlig), frukt (apelsin, grapefrukt) och en pickande och pockande örtighet som ökar dess hinkabilitet påtagligt. Farligt så klart men väldigt, väldigt gott!
5 av 5.

Nebudchadnezzar från Omnipollo.

Nebudchadnezzar från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Yeti Imperial Stout (1667) Great Divide brewing, USA, 9,5 %, 35,5 cl, 38:90 kronor
Jag vet, vi vill alla att sommaren ska vara solig och skön. Men vi vet också att ibland blir den regnig och långsam och då kan den här få sätta guldkant på regnet… Smakstark rackare från USA med riktigt ordentliga choklad- och kaffesmaker. Funkar suveränt till grillat kött men tänk på att det är humligt i kubik – detta är inte din vardagsöl direkt. En klunk i kvarten räcker gott, smaken stannar kvar länge… Bonus är att den funkar minst lika bra till chokladdesserten som till det grillade – inte illa med en öl som räcker hela middagen…..
5 av 5.

Yeti Imperial Stout från Great Divide brewing.

Yeti Imperial Stout från Great Divide brewing.

Weihenstephaner 1516 Kellerbier (11569) Weihenstephaner, Tyskland, 5,6 %, 33 cl, 19:90 kronor
Vad sägs om en tysk klassiker i sommar-Sverige? Tyska bryggeriet Weihenstephaner är ett aktat bryggeri och deras veteöl finns på väldigt många bolagsbutiker runt om i Sverige. Det är dessutom världens äldsta bryggeri, det grundades 1040 och har hållit på sedan dess – klart de vet vad de håller på med! Den här är verkligen drickvärd och ger klart valuta för pengarna, en klassisk, ren, smakrik, fyllig och väldigt välsmakande kellerbier som snyggt blandar maltig sötma, fräsch citrus och tydlig fruktighet.
4 av 5.

Weihenstephaner 1516 Kellerbier från Weihenstephaner.

Weihenstephaner 1516 Kellerbier från Weihenstephaner. Foto: Joel Linderoth.

Omnipollo 3,5 Pineapple Gose, Omnipollo/De Proef, Sverige/Belgien, 3,5 %, 33 cl, 29:90 kronor
Svenska Omnipollo brygger de flesta av sina öl i Belgien och det här är deras första folköl. Och vilken folköl sedan! Stilen är den ovanliga gose, en öl som stammar från Tyskland och som bryggs med salt, och dessutom är den bryggd med ananas. Resultatet är en sällsamt njutbar öl som kommer vara helt fantastisk när det blir varmare.
Syrligt frisk, perfekt avvägd ananas och så ett litet stick av sälta mitt i allt. Folkölen i Sverige blir mer och mer intressant, det här är en av de mer intressanta.
4 av 5.

Pineapple Gose från Omnipollo

Pineapple Gose från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Drinkin’ in the sun, Mikkeller/De Proef, Danmark/Belgien, 0,3 %, 33 cl, 16:90 kronor
Den alkoholfria ölen är förmodligen den bästa sommarölen och den här är riktigt bra! Ståtlig skumkrona och fantastisk citrusfrisk doft! Smaken tydlig humlefrisk med citrus, ananas, grapefrukt och mjuka, lätta stråk av skir sötma. Bryggd på kornmalt och vetemalt och riktigt bra om man gillar citrus i smaken. Perfekt sommaröl!
4 av 5.

Drinkin' in the sun från Mikkeller.

Drinkin’ in the sun från Mikkeller. Foto: Joel Linderoth.

Stiegl Weisse (11495) Stiegl Brauerei, Österrike, 5,1 %, 33 cl, 15:90 kronor
När drack du en österrikisk veteöl senast? Nej, just det – dags att testa kanske?
Den här lilla godbiten må vara en bagatell men en väldigt trevlig bagatell. Lätt anslag, tydlig fruktighet som drar åt banan, sötma som från mjukare citrus och lite lätt kryddig örtighet som pockar på uppmärksamhet. Klart smakfull i sommarvärmen, perfekt efter en kvällspromenad i falnande sommarsol.
3 av 5.

Stiegl Weisse från Stiegl Brauerei.

Stiegl Weisse från Stiegl Brauerei. Foto: Joel Linderoth.

Raspberry Wheat Pale Ale (30347) Beerbliotek, 5,5 %, 33 cl, 25:90 kronor
Hallon smakar sommar och den här hallonvete-ölen från Göteborg är sommar i varje klunk! Doften är genuint hallonlik, frisk, söt och syrlig. Smaken tydligt söt med tydliga hallontoner och en frisk, fräsch avslutning. Fin sommaröl, ingen tvekan om det! Smaka den till grillad fisk eller kycklingspett!
3 av 5.

Raspberry Wheat Pale Ale från Beerbliotek

Raspberry Wheat Pale Ale från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Southern Pale Ale, Nordic Kiwi Brewers, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Utanför Stockholm ligger det lilla bryggeriet Nordic Kiwi Brewers där kiwi syftar på att de båda bryggarna kommer från Nya Zeeland. Nya Zeeland har ju som bekant stora odlingar av humle och det utnyttjar dessa både exil-zeeländare till max i denna öl där de matar på med tre humlesorter. Det behöver inte vara vägen till framgång men just i den här varianten blir det riktigt bra – detta är en väldigt bra folköl.
Passar den som gillar öl som går åt en gräsig, fruktig, ganska stram ton och kommer vara väldigt god till grillat!
3 av 5.

Southern Pale Ale från Nordic Kiwi Brewers

Southern Pale Ale från Nordic Kiwi Brewers. Foto: Joel Linderoth.

Mango Saison (31015) Nils Oscar, 5,9 %, 33 cl, 22:90 kronor
Jag gillar mango, jag gillar ölstilen saison och jag gillar Nils Oscar så kombinationen är riktigt intressant. Kanske är den lite för lågmäld för sitt eget bästa men kombinationen mango, saison-komplexitet och lite lägre alkohol är riktigt trevlig och en riktig sommaröl. Drick till grillad fläskfilé eller som en fördrink till sommarmiddagen eller som en svalkande eftermiddagsöl när solen steker och skuggan är den enda platsen du vill vara på.
2 av 5.

Mango saison från Nils Oscar.

Mango saison från Nils Oscar. Foto: Joel Linderoth.

Soleil (31041) Nya Carnegiebryggeriet, 4,7 %, 33 cl, 22:90 kronor
Nya Carnegies grundlinje av öl är korrekta, felfria och kvalitativa varianter och för den som letar efter de mer yviga smakerna så kan de verka lite opersonliga. Som den här, Saison, som är en bra sommaröl men som skulle kunna ta ut svängarna en hel del mer. Här finns lätta smaker, antydan till kryddighet, stråk av citrusfräschör men det är väldigt återhållsamt och stillsamt. Lite mer och det skulle vara bättre. Tycker jag.
2 av 5.

Soleil från Nya Carnegiebryggeriet.

Soleil från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Här är de bästa folkölen – har du testat?

Läs också: Öl till kräftor – här är tipsen!