Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Skandal och svek att inte få fika rökfritt!

Utesäsongen är här, och nu börjar helvetet.

Kaféborden ställs ut på trottoarerna, och det kunde vara hur mysigt som helst. I stället förpestas tillvaron av ett ohämmat rökande, som antingen sabbar hela uteupplevelsen eller gör det omöjligt för friska människor att sitta utomhus och äta eller fika.

Det är en stor skandal!

Bara 11 procent av svenskarna röker. De får i dag gladeligen terrorisera övriga 89 procent utan att krögare eller politiker lyfter på arslet och stoppar verksamheten.

Det har snackats om rökstopp på uteserveringar i flera år, efter att rökförbudet inne på krogar och barer blivit en succé – ingen ifrågasätter det i dag. Snack, snack, snack. Restaurangfacket, astma- och allergiförbundet, folkhälsoinstitutet, regeringen, läkarna, många organisationer och – enligt opinionsundersökningar – majoriteten av alla svenskar säger att de vill att det fimpas för gott på uteställena. Var i helvete sitter det fast? Varför händer inget? Ska man behöva genomlida en tobakstät utesommar till?

Att ingenting har hänt i frågan är inte bara skandalöst, det är också ett svek mot dem – förmodligen rätt många – som försöker bryta rökvanan, vilket inte är lätt.

Sega, fega, kanske helt enkelt dumma krögare gör inte mycket för att hjälpa till. De ställer beredvilligt ut askkoppar på alla sina utebord.

Några få ställer faktiskt upp med rökfria uteserveringar. Jag googlade på såna i Stockholm. Hittade  – en handfull.

Förmodligen är det lika jävligt på landsorten. Ett undantag hörde jag om i kväll: restaurang Gustaf Wasa i Borlänge har absolut rökförbud på sin terrass. Heders!

Finns det fler, så hör av er. Jag lovar att berömma er här på sajten.

Vem som helst får röka ihjäl sig, det är helt ok. 10.000 svenskar  gör det varje år. Skattebetalarna pröjsar, fine!

Som man säger: rökare är också människor. Men inte lika länge.

Så ge alla som vill röka rejäla utrymmen för verksamheten. Men inte där vi andra ska äta, dricka och umgås.

Tack för ordet.

5 kommentarer om "Skandal och svek att inte få fika rökfritt!"
 • Zcotch
  Zcotch

  Kära Ulf,

  Du verkar ha levt tillräckligt länge för att minnas en tid då rökning var tillåtet i stort sett överallt. På restauranger, krogar, biografer, köpcenter, bussar, bilar, på kontor, på jobbet, affärsmöten, sjukhuset… Ja, i alla offentliga sammanhang, både inomhus och utomhus. Ingen verkade reagera över det eller tyckte att det var konstigt.

  Det gör vi förstås i dag, eftersom vi vet mer om rökningens skadliga effekter på hälsan. Men efter att du har överlevt -60, -70 och -80 talen trots alla bolmande rökare överallt, så förvånar det mig att du nu blir så upprörd över att någon röker på en servering utomhus. Såvitt jag har märkt, brukar sektionerna på uteserveringarna vara uppdelade så att rökning bara är tillåtet vid några få bord. Du måste ha en väldig otur om varje uteservering du besöker är så fullsatt att du blir tvingad att sitta vid ett röktillåtet bord och ”genomlida en tobakstät sommar.”

  Ärligt talat, jag tycker att det är dags att respektera och acceptera varandra istället. Jag blir lite orolig när du delar upp folk i kategorier som ”rökare” och ”vi andra” som om det vore två olika folkslag. Själv är jag lite smått allergisk mot parfymer, vilket jag blir utsatt för precis överallt. Men det är något som jag får acceptera.

  Sen när du nämner att skattebetalare pröjsar, så vill jag bara påpeka att den största kostnaden av en ask cigaretter består av skatt. Bara för några veckor sedan lade regeringen fram förslag på att höja skatten ännu mer på tobak, för att bekosta underskottet i statens finanser. Rökare ska alltså rädda Sveriges ekonomi med sin dåliga last, och de riskerar till och med sina egna liv för det. Det kallar jag hjältar! 😉

 • linus01
  linus01

  Som svårt sjuk i SHR – doftöverkänslighet håller jag helt och hållet med. Kan aldrig vara säker på att kunna avsluta min fika i solskenet utan att behöva flytta inomhus.
  P.S. Man behöver inte bada i sin parfym heller 🙂 D.S

 • dongyue
  dongyue

  Över 22 procent av svenskarna röker om man inräknar feströkare, de som röker ibland
  och de som börjar igen.Själv röker jag inte men tycker att rökarna ska få bolma på uteserveringarna så mycket de vill.Först jagade vi ut dem från restaurangerna så vi skulle kunna sitta inne och nu när de sitter ute vill vi ut igen bara för att fortsätta kunna trakassera dem.

  Jag anser att denna hetsjakt på rökare börjar bli riktigt riktigt obehaglig.Vi lever i ett samhälle där hälsa och klinisk fräschhet numera indikerar hur modern och upplyst du är, hur klokt och rätt du tänker och vilken social status du vill tillhöra.Särskilt i ett land som Sverige som alltid ska gå i bräschen för narcissistisk modernisnHar aldrig hört om någon som dödar folk i trafiken för att de röker en cigarett i sin bil eller har rökt en innan de sätter sig i den.

  Runt hälften av alla rökare dör i förtid, runt 1 av 14 får lungcancer,de flesta efter 70 års åldern och visst är det illa.Därför röker jag inte, men respekterar dem som ändå gör det.

  Tröttnat rejält

 • Annelie Molin
  Annelie Molin

  Enig med Ulf Elvfing. Och inte bara ”friska människor” men också folk med astma drabbas. Dessutom för oss som har astma så spelar det ingen roll om det röks inne eller ute man blir lika sjuk ändå. Det borde vara förbjudet att röka på uteserveringar. Det skulle finnas rökrutor i stan där folk får röka. Att gå på en trottoar där folk går och röker överallt och sprider röken runt sig är en plåga. Man blir tvingad att kryssa mellan folk och löpa undan för att slippa röken, samma gäller för bänkar, parker osv. Ett scenario; Sol, man har lust på glass och sätter sig på en bänk, och där kommer en rökare som sätter sig och blossar vid sidan av en. Då har man två alternativ: enten be rökaren släcka cigaretten varpå man troligtvis får veta att ”man har lov att röka ute”, eller gå från platsen. Det är ofta man som person med astma blir jagad bort från platser pga rökning. Rökare gnäller om att de är jagade osv, men de anar inte hur det är att ha astma och inte tåla det och bli jagad bort av deras rökning.

  Jag brukar försöka undgå att sätta mig där folk röker, men det är inte så enkelt att ungdå rök alla gånger. Det sker ju att folk inte ser ut att röka när man kommer, men senare när man sitter och äter eller dricker kaffe osv så tar de upp en cig. Tål man då inte röken kanske man måste lämna maten och inte få äta.

  Ett annat scenario är att man inte kan gå på uteservering alls. Och varför? Jo för att det röks. Rökare säger de blir ”bortjagade”, men som person som inte tål er rök så blir man utesluten. Er rök blir som trappor för en som sitter i rullstol om man ska snacka med en liknelse. Tänk dig att du är ute med ditt syskon, mor, far, eller vänner och du vill fika ute i solen, men du blir hindrad att göra det för att där sitter andra och blossar. Det drabbar inte bara den som har astma, men också släkt och vänner. Man kan inte delta i sådant som andra tar för givet.

  Kanske något att tänka på?

 • remsan
  remsan

  Jag kan inte förstå hur man kan försvara rökare. De kan aldrig bli vinnare eller hjältar. Samhället får förr eller senare betala för att de röker även om de betalar skatt.
  Jag tillhör de tidigare rökarna och jag får ingen allergisk reaktion av röken, men det finns inget trevligt med att inandas cigarettrök samtidigt som jag njuter av god mat och/eller dryck. Och det är definitivt ingen trevlig arbetsmiljö för serveringspersonalen.
  Jag har också lev tillräckligt länge för att minnas hur det var när vi fick röka överallt och det var precis lika otrevligt då som nu. Den stora skillnaden är att vi idag vet hur farlig röken är.
  Bra rutet Ulf!