Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Session IPA – test

Session-IPA i storform? Kolla in testet här!

Session IPA är en härlig ölstil. Tänk IPA:ns rejäla humletryck i en betydligt alkoholsvagare variant där ölen i de bästa versionerna lyckas balansera rejäl smak med nätta, törstsläckande drag. Inte illa….

Här är några av de bästa session-IPA jag har testat, kolla in listan.

Uppdateras ständigt, senast uppdaterad den 2 juni 2016. Nu 8 testade!

Session IPA med 5 av 5 i omdöme

Everyday IPA (89283) Oppigårds bryggeri, 4,6 %, 33 cl, 19:90 kronor
Nej, jag tror inte man ska dricka en IPA varje dag men om man ska det så skulle det gärna få vara den här. Måttlig i alkoholen som en session-ipa förväntas vara men allt annat än måttlig i smaken, den är sublimt välarrangerad i sin balans. Oppigårds har en imponerande linje och den här är en av de mest imponerande. Honungssötma, en finessrik fruktpalett och en törstsläckande beska som är så fint uppbyggd så man blir alldeles lycklig. Jo, det är en i sina bästa stunder öl i världsklass.
5 av 5.

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Session IPA med 4 av 5 i omdöme

Soma Session IPA (30757) All In Brewing, 4,7 %, 33 cl, 33:90 kronor
Göteborgsbryggeriet All in brewing har ganska nyligen fått en fast hemvist på bryggeriet West coast bryggeri men har under hela sin existens levererat finfina öl, oberoende av bryggställe. Namnet kanske får den Aldous Huxley-beläste att höja på ögonbrynen, kan det vara så att denna humletäta brygd har samma effekt som drogen i en av författarens böcker? Nja, så illa är det nog inte.
Här finns bra med citrus och grapefrukt och täta smaker av citrusskal, gott! Klart torr och läskande och väldigt tydlig i beskan för att vara en session-IPA – ger mersmak! Perfekt som fördrink eftersom det torra ger bra skjuts in i middagen.
4 av 5.

Soma Session IPA från All in brewing

Soma Session IPA från All in brewing. Foto: Joel Linderoth.

Rudie Session IPA (88663) Ska Brewing, USA, 4,5 %, 35,5 cl, 22:90 kronor
Om man ska bli glad av utseendet på en burk så kan man testa med Rudie från amerikanska Ska brewing. Om man inte börjar le och får lust till att dansa bara av att se burkens utseende så är man nog redo för lite uppiggande. I form av öl kanske?
Rudie är en fint smaksatt öl som precist balanserar mellan stora fruktiga humlesmaker och lättsam, citrus-fokuserad flyktighet. En föregångare i stilen tycker jag. Addera lite djup i smaken i form av passionsfrukt och avsluta i en relativt ödmjuk beska så har du en riktigt bra session IPA.
Även om man kanske inte ska följa bryggeriets råd om att dricka ölen till frukost….
4 av 5.

Rudie Session IPA från Ska brewing

Rudie Session IPA från Ska brewing. Foto: Joel Linderoth.

Session IPA med 3 av 5 i omdöme

Poppels Session IPA (31006) Poppels bryggeri, 4,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Session IPA är en riktigt bra sommaröl, den låga alkoholhalten och den ofta stora smaken är en riktigt trevlig kombination. Poppels bryggeri är stabila kvalitetsproducenter och den här är inget undantag; fruktig med dragning åt mango och ananas och med en tydlig men mild beska som samsas med frukten. Riktigt fin kolsyra dessutom; mjuk, nyanserad, skön. Jag dricker denna till en hamburgare men varför inte testa till grillad makrill? Kan bli hur gott som helst!
3 av 5.

The Fenton Session IPA (30338) Remmarlöv Gårdsbryggeri, 4,5 %, 33 cl, 22:80 kronor
Det skånska gårdsbryggeriet Remmarlöv har klara vibbar av amerikansk öl i sin produktion, till och med namnen är amerikanska. Och det är bra så länge de förvaltar sina inspirationsdollar på det här sättet. En mjuk och sötfruktig session IPA med mjuka toner av ananas och lätt antydd citron. Lite skalbesk-aktiga smaker i mellansmaken och sedan blir det lite trä i beskan. Bra!
3 av 5.

Fenton Session IPA från Remmarlöv Gårdsbryggeri

Fenton Session IPA från Remmarlöv Gårdsbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Mohawk Session IPA (30682) Mohawk brewing, 4,5 %, 33 cl, 24:90 kronor
Bryggaren Stefan Gustavsson är en riktigt bra ölbryggare och det har han bevisat länge nu. Nu är han dessutom installerad i ett eget bryggeri, betydligt lättare att ha koll på alla delar i produktionen. Den här alkohol-låga ipan är riktigt fin; en osedvanligt fyllig maltighet, en fruktighet som drar åt russin och fin apelsinsötma. Lätt beska som ramar in smakerna. Det finns ett problem dock, den finns bara i Göteborg. Beställ och testa!
3 av 5.

Mohawk Session IPA från Mohawk brewing.

Mohawk Session IPA från Mohawk brewing. Foto: Joel Linderoth.

All the way Session IPA (1674) Dugges bryggeri, 4,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Dugges gör ofta riktigt bra öl och den här är bra, om än inte i den absoluta toppklassen. Du hittar en lätt sötma, du hittar tydliga drag av det där som beskrivs som tallbarr och du hittar garanterat grapefrukt och en njutbar beska. Dock, kolsyran är lite hård och smaken lite för allmän för att nå högsta nivåerna. Det finns bättre!
3 av 5.

All the way session IPA från Dugges bryggeri

All the way session IPA från Dugges bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Session IPA med 2 av 5 i omdöme – okej!

Short sail (30931) Fjäderholmarnas bryggeri, 4,5 %, 33 cl, 27:50 kronor
Fjäderholmarnas bryggeri har ett av Sveriges vackraste bryggeri-läge och att dricka deras öl på plats ger garanterat en öl-upplevelse utöver det vanliga. När de konkurrerar med andra bryggerier i flaska på land så är det inte lika lätt för dem att slå sig fram till topposition men den här session-ipan har definitivt en grund att bygga vidare på.
Alla ”klassiska” ipa-element finns här; doft av exotisk frukt, smak av fruktsötma och tallbarrsbeska men det är lite för spretigt för att vara på topp, delarna landar inte i helheten som det gör i de bästa. Bra grund som sagt men gärna bättre sammansatt.
2 av 5.

Short sail IPA från Fjäderholmarnas bryggeri

Short sail IPA från Fjäderholmarnas bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Här är de bästa iporna i Sverige – kolla in testet!

Läs också: Göteborg är Sveriges bästa ölstad