Logga in här

Send our beer to Brussels!!!

Send our beer to Brussels!!!

Det är en härlig tid om man är ölintresserad i Sverige. Det händer saker hela tiden, i stort och i smått, och jag kan tänka mig att vinskribenterna i Sverige då och då skickar en avundsjuk tanke till oss som har förmånen att bevaka den svenska ölnäringen – de får sitta och skriva om ytterligare 12 boxviner som passar perfekt till fredagsbiffen medan vi som skriver om öl vecka efter vecka kan skriva om svenska bryggare, svenska bryggerier, svenska öl och svenska öl-initiativ som ibland är galnare än andra.

Som det här – att skicka en svenskbryggd öl till Bryssel för att visa belgarna att svenskar kan. Eller vill kunna i varje fall, vi vet ju inte riktigt.

I korta ordalag handlar det om Jens Skrubbe och Gustaf Waesterberg som sedan några år tillbaka skapar en öl tillsammans – en öl kallad Södvik Säsong. Södvik är en ort på Öland, säsong (saison) är en traditionell belgisk ölstil. Några år har den bryggts på Ängö kvartersbryggeri men i år är den bryggd på Eskilstuna Ölkultur och ska, enligt bryggarna själva, vara bättre än någonsin. Vi får väl se..

Den i år bryggda ölen kommer att serveras på Ölands skördefest och även säljas på Systembolaget och dessutom så vill man skicka den till Brussels Beer Challenge för att se hur den står sig mot de belgiska ölen på hemmaplan. Ja, inte bara står sig, utan att den kanske till och med plockar hem ett pris?

Extra intressant blir det eftersom Jens och Gustaf just nu försöker crowdsourca resan till och från Belgien och för oss som gillar projektet så finns det möjlighet att stötta deras äventyr med ett litet bidrag. Just nu sitter jag och funderar på om jag kan vara med på en alldeles speciell ölprovning som skulle ge ett bidrag på 800 kronor. Att det kommer smaka superbra, det vet jag, men kommer jag ha tid?