Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

7 saker du borde veta innan du blir vegan

1

Kanske funderar du på att bli vegan, eller känner någon som gör det? Här är några saker som är bra att veta innan du blir vegan…

Allt är inte en dans på rosor

Att gå över till en ny kosthållning är inte alltid lika enkelt som man tror. Man är uppväxt och van vid en viss sorts rätter, och därför kan det ta tid att vänja sig vid nya matvanor.

Jag tycker att det bästa sättet att ta sig an en ny kosthållning är att ducka för pekpinnar, strunta i vad andra tycker (oavsett om det är köttätare eller andra veganer som trycker på från varsitt håll), se varje litet steg som en succé och fokusera på det goda du gör. Kom ihåg: Rom byggdes inte på en dag… 😉

Din förändring har större påverkan än du tror

“Vilken skillnad gör du genom att inte äta ett djur som ändå redan dödats och säljs i matbutiken?” är det många som frågar sig. Skillnaden är större än man kan tro. Först och främst röstar du med dina matvanor. Pengar driver marknaden, och om en mataffär ser en stor efterfrågan på växtbaserad mat och mindre efterfrågan på kött kommer de anpassa sig. För dem handlar allt i slutändan om vad som säljer.

Miljömässigt har det också en stor påverkan: som vegan förbrukar man 2 271 liter mindre vatten om dagen än en allätare – det är inga små siffror det!

Du kommer bli en bättre kock!

Att laga god växtbaserad mat är inte svårt, men det kräver kunskap om hur man tillagar råvaror på det bästa sättet och vilka grönsaker och kryddor som smakar bra ihop.

Vegansk mat är så otroligt mångsidig och full med smak, och när man väl lärt sig grunderna är det bara fantasin som sätter gränser. När man öppnar upp ögonen för nya matvanor upptäcker man plötsligt massor med nya sorters rätter och kök från hela världen som man annars kunde gått misste om!

Var beredd på motstånd

Folk verkar vara väldigt känsliga när det gäller matvanor, i synnerhet när du utmanar vad de alltid har ätit och anser vara rätt. Att undvika konfrontationer är därför inte alltid lätt.

För mig har det bästa sättet att möta motstånd varit att inspirera snarare än att använda pekpinnar. Slösa inte tid på att försöka prata om din livsstil för de som inte är redo att vara öppna för att lyssna, lägg istället din energi på att inspirera de som är genuint nyfikna och intresserade.

Ibland känns det ensamt, men du är långt ifrån ensam

Trots att antalet veganer ökar kraftigt finns de kanske inte där du bor eller i din umgängeskrets. Som tur är finns det flera facebook grupper och forum där man kan få tips, ställa frågor, prata med likasinnade och allmänt häng, som den här, eller den här.

Du kommer bli rena hälso-lexikonet

Många har samma matvanor som de alltid har haft, och äter ungefär samma mat som de är uppväxta med, utan att någonsin ifrågasätta om de får i sig tillräckligt med näring från maten, trots att proteiner faktiskt inte är allt som krävs för en god hälsa.

Genom att ta beslutet att ändra sina matvanor medvetet tar man även ställning och ansvar för sin egen hälsa, ett stort steg som jag tycker man ska vara stolt över.

När man ser över och ändrar sina matvanor börjar man även titta närmare på näring och lägga fokus på att få i sig allt man behöver.

Det behöver inte vara en big deal

Jag kan enbart skriva utifrån mitt eget perspektiv då jag vet att andra har pratat en del om hur folk lägger sig i vad man äter när de får reda på att man är vegetarian eller vegan. Själv blir jag oftast glatt överraskad av hur lite folk faktiskt lägger sig i.

Visst finns det de som undrar hur man någonsin kan leva utan räkor och frågar om man inte saknar x, y eller z – men mer än så brukar det inte bli. Det behöver alltså oftast inte bli en större deal än vad man gör det till själv.

Vad tycker ni? Berätta gärna om era upplevelser och erfarenheter!

5 kommentarer om "7 saker du borde veta innan du blir vegan"
 • Kufuffelhoff
  Kufuffelhoff

  Matlagning har blivit så mycket roligare sen jag blev vegan, vegoriket är helt otroligt variabelt!
  Trevlig och bra artikel förresten 🙂

  • Sofia von Porat
   Sofia von Porat
   svar till Kufuffelhoff

   Vad kul att du gillar artikeln, ja visst är det fantastiskt när man inser hur mångsidigt och spännande växtriket är!

 • Hilda Andersson
  Hilda Andersson

  Jag är inte vegetarian alls utan nästan tvärt om, jag bygger upp alla mina rätter kring vilken typ av kött jag ska använda bara för att det alltid är så jag har ätit! Jag skulle dock gärna äta mer vegetariskt och undrar därför vad du äter som enkel vardagsmat? 🙂

  • Sofia von Porat
   Sofia von Porat
   svar till Hilda Andersson

   Hej Hilda, vad kul att du vill börja äta mer vegetariskt! Det finns många bra vegetariska vardagsrätter at välja bland, om du letar efter lite inspiration kan du kolla in mitt instagramkonto (@sofiavonporat).

   Jag kommer lägga upp fler vardagsrecept här på bloggen, så håll utkik efter dem, men för att ge några exempel finns det många enkla curryrätter som är snabba att laga, även olika sorters wraps, nudelwok, pastarätter, ugnsrostade grönsaker och rotfrukter med couscous för att nämna några! Här är en supersnabb spagetti bolognese jag gjorde förra veckan: http://mittkok.expressen.se/vegetarisk-spagetti-bolognese/

   Allt gott!
   /Sofia

 • mustafa
  mustafa

  Hej!
  skulle säga att jag är en allätare men nu för tiden minskade jag att äta kött, t.ex. jag äter aldrig fläsk-och nötkött p.g.a. min tränings kost och min tro.
  dessutom ska jag skriva en argumenterade artikel om VEGANER.
  Kan du säga till mig varför har du eller dina veganska vänner har valt att bli vegan? vilka anledningar har eller hade ni