Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så får du degen att jäsa!

  • Den perfekta jäsningen. Bra temperatur – 25 grader. Den perfekta luftfuktigheten (vad det nu kan vara). Det ska i alla fall vara fuktigt och varmt, det är mumma för degen! Det är svårt att få till någon fuktighet utan en speciell jäsugn som nästan alla konditorier använder sig av. Ett tips är att slänga in några isbitar eller vatten på plåten med bullar/bröd under gräddningstiden. Det går även att ställa en ugnsfast form med vatten under degen i ugnen för att få upp fuktigheten. Jäsningen blir bättre! 
  • Jäser inte din deg upp som den ska? Då har jag en superbra knep till dig! Tappa upp en disko med varmt vatten och ställ plåten eller bunken med degen ovanför. Det blir då lite varmare och lite fuktigare för degen och kan då börja jäsa! En super bra räddning som har fungerat för mig många gånger!
  • Och varför jäser inte degen? – Vätskan som du blandat i degen kan ha varit för varm, eller för kall. Om vätskan är för varm alltså varmare än 37 grader ° C så tappar jästen jäskraft och till och med dör.

– Jästen kan även ha varit för kall, men det gör inte så mycket egentligen, det tar bara mycket längre tid för degen att jäsa. Vänta och se!

– Du har använt dig av gammal jäst. Detta gäller både torrjäst och färskjäst, det blir gammalt och ju äldre produkten är desto mer har den tappat jäskraft. Färskt – Färskt blir bäst!

DSC_0071

Ni har väl inte missat min lilla surdegskurs;

Del 1Del 2 och Del 3 ?