Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Zucchinigratäng med ricotta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 zucchini (á cirka 300 g)
  • 3 msk olivolja till stekning
  • 3 dl gratängost
  • salt
  • svartpeppar

Ostfyllning

  • 2 askar ricotta (á 250 g)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 dl färskriven parmesan
  • 2 dl grädde

Grön fyllning

  • 1 knippe salladslök
  • 2-3 msk olivolja
  • 150 g babyspenat
  • salt
  • svartpeppar

Till servering & garnering

  • 3-4 msk hackade örter, t.ex basilika, persilja och dill
  • 3 msk olivolja
  • 3-4 msk rostade pinjenötskärnor
  • parmesanost

Så här gör du

  1. Ansa och skär zucchinin i tunna skivor, använd gärna mandolin. Pensla skivorna med oljan på båda sidor och stek dem i omgångar, cirka 1 minut på varje sida, i en het stek- eller grillpanna. Lägg sedan skivorna på ett fat.
  2. Lägg ricotta i en bunke. Krydda med salt och peppar. Rör i citronskal och parmesan. Rör i grädden, lite i taget.
  3. Ansa och skiva salladslöken. Fräs löken i oljan i en stor stekpanna i cirka 3 minuter. Blanda i spenaten och fräs under omrörning tills den mjuknar, i cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Varva zucchini, ricottaröra, grön fyllning och gratängost i en smord, ugnssäker form, börja och avsluta med zucchini.
  5. Sätt in gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.
  6. Blanda örter och olivolja. Ringla örtsalsan över gratängen. Garnera med nötter och parmesan.