Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Zinats iranska vegorätt

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Ris med persilja och gurkmeja

  • 4 glas ris
  • 6-7 glas vatten
  • 2 msk salt
  • 3 msk olivolja, gärna virigin
  • 1 kruka persilja
  • 2 –3 tsk gurkmeja

Granatäppleröra

  • 3 stora granatäpplen
  • 1 gul lök
  • 2 hela vitlökar utan klyftor
  • 1 dl vatten
  • 8 ägg
  • salt
  • peppar
  • gurkmeja
  • tabasco
  • olivolja
  • 4 msk torkad mynta
  • 100 g valnötter

Yoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 msk torkad mynta
  • tabasco
  • salt

Till servering

  • inlagda grönsaker

Så här gör du

  1. Ris: Använd gärna riskokare. Skölj riset noga. Mät upp ris och vatten i normalstora dricksglas. Vattenytan ska gå cirka 1,5 centimeter ovanför riset. Tillsätt salt, olivolja och hackad persilja. Koka enligt anvisning på risförpackningen. Tillsätt gurkmeja under tiden och rör om försiktigt.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja, tillsammans med salt, peppar, gurkmeja och en skvätt tabasco.
  3. Dela granatäpplena på mitten. Banka ut kärnorna med en kniv, direkt över grytan. Tillsätt vattnet. Koka upp och låt sjuda i cirka fem minuter. Kläck äggen direkt i pannan, rör om och låt puttra en stund.
  4. Häll fyra matskedar olivolja i en separat stekpanna. Lägg i torkad mynta och fräs försiktigt, det får inte koka.
  5. Tillsätt myntan i granatäppleröran och rör om.
  6. Lägg i valnötterna och laga på medelvärme i cirka fem minuter.
  7. Lägg yoghurten i en skål, blanda med salt. Droppa över tabasco och strö över mynta. Servera tillsammans med riset och inlagda grönsaker.