Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Wraps med grillad lammkebab och pistaschnötter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 person(er)
  • 500 g putsad lammbog, eller lammentrecote, tärnad i 2 cm bitar
  • alt 500 g fin lammfärs
  • 2 msk timjanblad, rågade
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 4 msk sumak, eller finrivet skal från en citron
  • 1 st pistaschnötter, skalade, rejäl näve
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 st blandade salladsblad, nävar
  • 1 st rödlök, skalad och mycket tunt skivad
  • 1 st citron
  • 1 bladpersilja, bladen från
  • extra fin jungfruolja
  • 4 st tunnbröd, eller tortillabröd
  • 4 msk naturell yoghurt

Så här gör du

  1. Lägg lammköttet i matberedaren tillsammans med nästan all timjan, chili, spiskummin och sumak (spara lite av varje ingrediens till senare) samt alla pistaschnötter och en nypa salt och peppar. Lägg på locket och kör maskinen tills du har en väl blandad färs.
  2. Dela upp färsen i fyra lika stora delar och ta fram fyra grillspett. Fukta händerna och forma färsen längs spetten. Gör små fördjupningar i köttet här och där med fingrarna – på så sätt får det färdiga köttet bättre yta.
  3. Blanda sallatsblad och mynta i en bunke. Lägg rödlöken i en annan bunke, tillsätt en rejäl nypa salt och peppar samt lite pressad citron (syran gör löksmaken mildare och fungerar som en snabbmarinad). Krama ihop lök och citronsaft med händerna och blanda sedan ner persiljan.
  4. Grilla kebabspetten tills de har fått fin färg runt om. Gör en dressing på en skvätt extra fin jungfruolja, lite pressad citron samt salt och peppar och häll den över sallatsbladen.
  5. Värm tunnbröden i grillpannan eller på grillen i 30 sekunder, lägg därefter upp bröden på tallrikar och lägg på sallad och rödlök. När köttet är färdigt, ta loss det från spetten och lägg det på bröden. Du kan servera köttet helt eller dela det i bitar som jag har gjort här.
  6. Strö över resterande sumak, spiskummin, chili och timjan. Salta och peppra. Blanda sedan kött och sallat väl, ringla över yoghurt, rulla ihop bröden och servera. Ett annat alternativ är att låta gästerna själva fylla sina egna wraps. Ringla till sist lite jungfruolja över.(Köp antingen lammfärs av riktigt hög kvalitet, eller också en bit bog eller entrecote som du finfördelar i matberedaren. Om du köper kött från äldre djur (ett år eller mer) är det viktigt att du ber slaktaren putsa bort alla senor och att du tillagar köttet lite längre än vad som anges här. Den här rätten lagar man bäst på utegrill, men du kan också använda grillpanna eller ugnens grillvärme. Så börja med att tända grillen eller sätta på värmen.)