Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Wienerschnitzel – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

En härlig gammal klassiker som gärna serveras med gröna ärter och en klyfta citron.

Recept ur Jenny Warséns kokbok ”Middagstipset” (Bonnier Fakta) som bland annat finns på Adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 kalvschnitzlar à ca 100 g
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  • hackad persilja att garnera med

Pepparsås

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 msk vatten
  • 4 dl grädde
  • 1/2 msk stött rosépeppar
  • ev. maizena majsstärkelse
  • salt

Till servering

  • kokt eller stekt potatis
  • kokta gröna ärtor
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Börja med pepparsåsen. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull.
  2. Blanda ner fond, vatten, grädde och rosépeppar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
  3. Red eventuellt av med maizena för en tjockare konsistens. Smaka av med salt och sila sedan såsen.
  4. Banka ut schnitzlarna tills de är riktigt tunna.
  5. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Häll upp mjölet på en annan tallrik och ströbrödet på ytterligare en.
  6. Vänd varje schnitzel i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd.
  7. Värm upp en stekpanna med rikligt med smör och stek schnitzlarna på medelvärme, tills de har fått en fin, gyllenbrun färg, cirka 3 minuter på varje sida. Krydda slutligen med salt och peppar.
  8. Garnera schnitzlarna med lite persilja och servera dem tillsammans med sås, kokt eller stekt potatis, gröna ärter och citronklyftor.