Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Wienerbröd – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Att göra hemgjorda wienerbröd är inte svårt alls och det blir verkligen hur gott som helst. Man får vara beredd på att kavla en hel del för bästa resultat men det är mödan värt!

Ingredienser

30 st

Deg

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 30 g jäst
  • 480 g vetemjöl (8 dl)
  • 40 g strösocker (0,5 dl)
  • 20 g smör osaltat rumstemperatur
  • 110 g ägg (2 st)
  • 500 g osaltat smör för inkavling

Vaniljkräm

  • 90 g äggula (6)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 40 g maizena majsstärkelse (0,75 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 375 g mjölk, 3% (3,75 dl)
  • 30 g smör - osaltat

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Wienerbröd: Platta ut smöret till en kvadrat och ställ in i kylen. Lös upp jästen tillsammans med mjölken i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i maskin med krok i 3 minuter på låg hastighet och 2-3 minuter på lite snabbare hastighet. Plasta degen och låt den vila i frysen i 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till en rektangel, lägg smörplattan på degen och vik över degen så att den täcker smöret. Börja med att kavla ut degen till en kvadrat och vik sedan degen tre gånger (3 slag), plasta och låt degen vila i kylen 30 minuter så att den släpper sin spänning.
  3. Kavla ut degen igen till en rektangel och vik ett 4 slag, plasta och låt vila i kylen 30 min.
  4. Kavla ut degen igen och vik ett 3 slag, plasta och låt vila 30 minuter i kylen.
  5. Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock, 40 * 48 cm. Skär ut 8*8 cm fyrkanter, vik in kanten på varje fyrkant in mot mitten och tryck till. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 90 minuter under duk. 6. Fyll en klick vaniljkräm i mitten av varje wienerbröd. Grädda på 200 grader i 13-15 min, tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna och toppa med glasyr.
  6. Vaniljkräm: Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen innan användning på det jästa wienerbröden.
  7. Glasyr: Blanda ihop glasyren och dekorera det svala wienerbröden.