Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vörtbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

4 bröd

Fördeg

  • 50 g jäst
  • 6 1/2 dl vatten
  • 1 dl farinsocker
  • 10 dl rågsikt
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 3 1/2 dl mörk sirap
  • 50 g smör, mjukt
  • 1 tsk kardemumma, mald
  • 1 tsk pomerans
  • 1 tsk nejlika, mald
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 msk kakao
  • 1/2 tsk torkad ingefära, mald
  • 2 1/2 tsk salt
  • eventuellt 2 dl russin

Till pensling

  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke eller en degblandare. Häll på vattnet, farinsockret och arbeta in rågsikten. Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och jäs i 30 minuter.
  2. Arbeta in vetemjöl, sirap, smör, alla kryddor och eventuellt russin i fördegen. Arbeta degen smidig i 5 minuter. Lägg på plastfolie eller en kökshandduk och jäs i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på ett lätt, mjölat bord och vik ihop den ett par gånger, lägg tillbaka degen i bunken och täck över. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  4. Dela degen i fyra bitar och baka ut till spetsiga limpor. Lägg limporna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs i 1 ½ timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Sätt in en liten, rostfri skål med hett vatten i botten på ugnen. Spreja också in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.
  7. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 25 minuter.
  8. Blanda ihop sirap och vatten och pensla bröden direkt när de kommer ut från ugnen. Låt svalna på ett galler.
Du kanske även gillar