Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vörtbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor

Raskdeg

  • 40 g jäst
  • 150 g svagdricka
  • 100 g fint rågmjöl

Deg

  • 70 g svagdricka
  • 70 g sirap, mörk
  • 60 g sirap, ljus
  • 500 g svagdricka, reducerat till 100g
  • 3 g pommerans, malen
  • 1 g nejlika, malen
  • 2 g ingefära, malen
  • 2 g kardemumma, malen
  • 50 g fint rågmjöl
  • 450 g vetemjöl special
  • 20 g smör, rumstempererat
  • 10 g salt
  • 80 g russin
  • smält smör till pensling

Så här gör du

  1. Reducera 500g svagdricka tills 100g återstå. Blanda då i sirap, kryddorna samt 70g svagdricka, ställ åt sidan. Blötlägg russinen i rikligt med kallt vatten i 30 min. Låt dom sedan rinna av i en sil.
  2. Blanda ihop ingredienserna till raskdegen, täck med ett lock eller plastfilm. Låt den jäsa i 30 min, då ska den blivit riktigt bubblig och nästan 3-dubblat i volym.
  3. Värm upp vätskan med kryddblandningen till ca 37c. Blanda ihop med raskdegen, rågmjöl, vetemjöl, smör och salt. Knåda degen på lägsta effekt i ca 10 min och höj sedan ett snäpp och låt den gå ytterligare 6min. Det sista du gör är att knåda in russinen. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 45 min.
  4. Häll ut degen och dela upp den i 2 lika delar. Forma varje bit till en spänd rund bulle, täck med en kökshandduk och låt vila 10 in. Forma till avlånga limpor och rulla så ändarna blir aningen spetsiga. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla eller spreja limporna med vatten, så inte ytan torkar, upprepa det några gånger under jäsningen. Jäs bröden i 60 min utan att täcka över dom med något.
  5. Baka bröden i mitten av ugnen på över/undervärme 250c, kasta in lite hett vatten i botten samtidigt som du sätter in plåten. Efter 5 min sänker du värmen till 200c och låter dom gräddas i 40 min till. Tag ut och lägg limporna på ett galler och pensla genast med smält smör. Låt svalan helt innan förtäring.
1 kommentar om "Vörtbröd"
  • Barbro Lindholm
    Barbro Lindholm

    Bästa vörtbrödet! Hade bakat 2 till jul – men åt upp det?. Bakar nya just nu.