Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aioli – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 340 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 äggulor
  • 
1 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 
salt
  • kajenpeppar (en knivsudd) valfritt

Så här gör du

  1. 
Vispa ihop senap, äggulor och vinäger.
  2. Droppa oljorna i en försiktig stråle samtidigt som du vispar kraftigt.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt (och eventuellt kajennpeppar). Vill du så kan några droppar citronsaft också vara gott i aiolin.
4 kommentarer om "Aioli – enkelt recept"
  • T.L.
    T.L.

    Det där är inte Aioli! Det är fransk vitlöksmajonäs. Att det ska vara så svårt att lära? Aioli är spanska för just vitlök och olja. Olivolja och inget annat. Ska vi kalla allt för Aioli bara för att det är vitlök i receptet?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till T.L.

      Hej,
      Och tack för din kommentar.
      Det är riktigt att den provensalska aiolin är lite mer av en vitlöksmajonnäs då man använder äggula i receptet. Men det är fortfarande aioli – bas av vitlök och olja. Här får man också välja om man vill lägga till en knivsudd cayennpeppar (kan även skrivas kajennpeppar) om man vill ha mer sting i sin kalla emulsionssås.
      Mvh Mitt kök-redaktionen