Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vit sparris med hollandaise och räkor


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 49 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

  • 12 vita färska sparrisar

  • 1 msk smör

  • salt

  • 5 droppar pressad citron

  • 3 dl handskalade räkor


Hollandaise:


  • 150 g smör

  • 3 äggulor
  • 
2,5 msk vitt, torrt vin

  • 1 msk färskpressad citronsaft och lite rivet citronskal från ekologisk citron

  • salt och peppar


Så här gör du

  1. Bryt eller skär bort den träiga nedre delen på sparrisstjälkarna. Skala sparrisen med potatisskalare, börja cirka 2 centimeter från knoppen.

  2. Sjud sparrisen i lättsaltat vatten med en klick smör och lite pressad citron 10-15 minuter.

  3. Såsen: Smält smöret och låt svalna några minuter så att bottensatsen från smöret ligger kvar på botten.

  4. Gör ett vattenbad: Ta en vid kastrull, fyll den till hälften med vatten och låt koka upp. Ta en mindre kastrull (som får plats i den första) och lägg i äggulor och vitt vin.

  5. Ställ kastrullen i det sjudande vattnet och vispa samman äggulor och vin tills det börjar tjockna. Vispa försiktigt i hälften av det smälta smöret, lite i taget, så inte bottensatsen från smöret kommer med. Vispa till en majonnäsliknande sås.

  6. Lyft upp kastrullen med såsen ut vattenbadet och fortsätt att vispa i resten av smöret. Smaka av såsen med citronskal, pressad citron, salt och peppar.

  7. Servera såsen direkt med sparrisen och färska räkor.