Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vit citronkladdkaka med lemoncurd, maräng och hallon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 150 g smör
  • 200 g hackad vitchoklad
  • 3 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 citron, finrivet skal av (välj ekologisk eller en vältvättad citron)
  • 1 1/2 dl lemoncurd på burk
  • 2 ägg
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 200 g hallon eller blåbär
  • 1-2 msk florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en kakform, ca 20 cm i diametern, gärna med löstagbara kanter med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör i chokladen tills den smälter. Vispa i sockret, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i mjölet, blandad med citronskal. Häll och bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna.
  3. Lägg kakan på ett serveringsfat. Bred på lemoncurd, men spara ca 3 cm kant runtom.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i hälften av sockret. Vispa i resten av sockret i 3-4 omgångar. (vispa inte för länge, då kan marängen bli seg)
  5. Spritsa en kant av marängen på kakan. Bränn försiktigt med brännare. Lägg bären i mitten och garnera med siktat florsocker.