Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vit citronkladdkaka med geléhallonfluff och maräng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Geléhallonfluff

  • 1 dl vispgrädde
  • 6 geléhallon
  • ev rosa hushållsfärg

Vit citronkladdkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad, grovhackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Maräng

  • 1 äggvita
  • 1/3 dl strösocker
  • 1/3 dl florsocker

Garnering

  • geléhallon
  • 1 citron, finrivet skal

Så här gör du

  1. Geléhallonfluff: Smält ihop grädde och geléhallon i en kastrull på medelvärme, det får inte koka! Tillsätt lite hushållsfärg på slutet. Lägg smeten i en skål och täck den med plastfolie. Ställ den i kylskåp i 4–5 timmar, gärna över natten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med avtagbar kant, antingen avlång, cirka 12 × 35 cm, eller rund, 22 cm i diameter.
  3. Kladdkaka: Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull, stäng av plattan, lägg i chokladen och rör tills den smält. Blanda ner chokladsmöret i äggvispet tillsammans med citronskal. Vänd till sist ner vetemjölet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt den kallna i formen.
  6. Maräng: Vispa äggvitan och tillsätt strösockret, lite i taget. Tillsätt sedan florsockret, lite i taget. Vispa till en blank marängsmet. Fyll en spritspåse, försedd med slät tyll, med marängsmeten. Vispa upp geléhallongrädden med elvisp. Fyll en spritspåse, försedd med slät tyll, med fluffet.
  7. Spritsa först fina marängtoppar över kakan och bränn av dem med en gasolbrännare. Spritsa geléhallontoppar och placera ut geléhallon över kakan. Avsluta med citronskal.