Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vit chokladcheesecake med äpple och havresmulor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

12 bitar
  • Gillar man kardemumma så kan man tillsätta 1/2 tsk nymalda kardemummakärnor i havresmulorna.

Till havresmulor

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Till fyllningen

  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad

Till glasyr

  • 75 g vit choklad
  • 1/2 dl grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig pajdeg i en bunke. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter tills smulorna börjar få en gyllenbrun fin färg. Tag ut smulorna och låt dem svalna på plåten.
  4. Kärna ur och skär äpplena i tärningar. Stek tärningarna i smöret och strö över socker och kanel. Stek tills sockret smält. Flytta över äppelbitarna på en tallrik och låt dem svalna.
  5. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Tillsätt ett ägg i taget och vaniljsockret.
  6. Hacka och smält den vita chokladen i mikron med korta intervaller, rör om emellanåt så att inte chokladen blir bränd. Blanda ner chokladen i smeten.
  7. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper som täcker botten på en springform 24 centimeter i diameter och smöra kanterna på formen.
  8. Lägg 2/3 av havresmulorna i botten. Fördela äppelbitarna över botten och häll på smeten. Strö över resten av smulorna och sätt in form på nedersta falsen i ugnen 35-40 minuter (tills kakan stannat i mitten).
  9. Ta ut kakan och låt den svalna helt och sedan kallna i kylen.
  10. Hacka den vita chokladen till glasyren och lägg i en skål.
  11. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör tills all choklad smält (kör ev. ett par sekunder i mikron om det behövs).
  12. Ringla glasyren över cheesecaken och garnera med mynta.