Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Viltfärspinnar med kantarellsås och klyftpotatis


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 portion
  • 500 g hjortfärs
  • 
1/2 gul lök & 1/2 röd lök
  • 
1 dl havregryn
  • 
1 dl grädde
  • 
2 ägg
  • 
1 morot
  • 
2 tsk nässelsalt
  • 
2 tsk viltkrydda

  • salt
  • 
cirka 30 g smör till stekning
  • 
1 msk rapsolja

Kantarellsås

  • 
2 dl kantareller gärna förvällda med spadet kvar
  • 
1/2 gul lök & 1/2 röd lök

  • 1/2 dl mjöl

  • 1 dl mjölk

  • 1 dl vatten, eller buljong

  • 1 msk olja
  • 
2 dl grädde

  • 2 tsk smulad libbsticka
  • 
30 g smör
  • 
2 msk rapsolja

  • salt, gärna örtsalt från Österlenkryddor

Klyftpotatisar


  • 12-15 potatisar

Så här gör du

  1. 
1. Lägg havregrynen i blöt i grädden.

  2. Skala och finhacka löken.

  3. Riv moroten grovt och kör den sedan med stavmixer, det ska vara lite grova bitar kvar.
  4. 
4. Hetta upp en stekpanna och smält smör blandat med olja, när det tystnar tillsätt löken och låt den bli glansig. Tillsätt morotshacket och fräs lätt, blanda ner kryddor och salt efter smak.

  5. Lägg grönsaksfräset i färsen, blanda med äggen och havregrynsgrädden. Blanda alltsammans väl.

  6. Forma färsen till små limpor, stora som en liten knytnäve. Trä dem en och en på grillspett och lägg omlott i långpanna.

  7. Ringla över en god rapsolja.

  8. Ställ in i ugnen på 175 grader. Sätt i en termometer och ta ut dem vid 62 grader och låt dem vila övertäckta i cirka 30 min.
  9. 
1. Häll av och spara spadet från kantarellerna, fräs dem i smör, olja och alla kryddor samt salt, så de får bra med färg.

  10. Pudra över mjölet och blanda väl, tillsätt vätskan under omrörning, späd om det behövs.

  11. Låt koka upp och sedan stå och efterputtra så att mjölsmaken försvinner.


  12. Skrubba potatisarna, skala inte!
  13. Dela varje potatis i fyra eller sex delar.
  14. Lägg dem i långpannan med skalet neråt och ringla över rapsolja samt flingsalt.
  15. Sätt långpannan i ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter.