Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Viltfärspaj med grönkål och svamp

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1 1/2 msk kallt vatten, cirka

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 100 g champinjoner
  • 7 dl löst packade grönkålsblad, cirka
  • smör
  • 300 g vilt– eller nötfärs
  • 1 msk timjan
  • 8 stötta enbär
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk viltfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt
  • nymald peppar
  • 4 dl riven västerbottensost, knappt
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 klyftat päron
  • 3/4 dl frysta lingon, cirka
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter, cirka

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Hacka löken, skär champinjonerna i kvartar och strimla grönkålsbladen.
  5. Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt färs, champinjoner och grönkål. Bryn tills färsen är smulig. Blanda i kryddor, vin, fond och soja. Koka ihop några minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  6. Varva köttfärs och det mesta av osten i det förgräddade pajskalet. Spar cirka 1 1/2 dl av osten.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Lägg på päronklyftor. Strö över lingon, nötter och resten av osten.
  8. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.