Logga in här

Vildsvinsstek med rödbetssmör & rotfrukter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 64 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Stek:

  • 1 ½ kg vildsvinsstek eller karré
  • smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ½ citron, saften

Ugnsrostade rotfrukter:

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 4 gulbetor eller rödbetor
  • 3 msk rapsolja
  • flingsalt

Rödbetssmör:

  • 1 kokt rödbeta
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk rökt chilipulver eller 1 tsk chipotlepasta
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 krm salt

Till garnering:

  • färska örter

Så här gör du

  1. Stek: Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind upp steken med ett stekgarn och stek köttet i smör runtom tills det fått en fin yta. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop rapsolja, honung, soja och citronsaft. Klappa in hälften av blandningen i köttet. Sätt in köttet i ugnen i cirka 1 timme.
  4. Ta ut köttet och pensla på resten av blandningen. Sätt in köttet i ugnen i ytterligare cirka 15–20 minuter, tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie i cirka 10–15 minuter.
  5. Ugnsrostade rotfrukter: Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper (om man vill kan man skala rotfrukterna först).
  7. Ringla över oljan och sätt in mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd på rotfrukterna efter halva tiden.
  8. Ta ut och strö över flingsalt.
  9. Rödbetssmör: Mixa rödbetan i en mixer och låt purén rinna av i en finmaskig sil.
  10. Skala och hacka vitlöken fint.
  11. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa ihop med en elvisp.
  12. Servering: Servera köttet med rostade rotfrukter och rödbetssmör. Garnera med färska örter.