Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vietnamesiska vårrullar


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat

Frestande fräsch och smakrik vårrulle av rispapper fylld med räkor, ­glasnudlar, grönsaker och frukt. Lite trixigt att forma den första rullen, men sedan går det snabbt att rulla ihop. Doppa rullens ände i din egna skål med dippsås och bit av.

Ingredienser

4 portioner

  • 8-10 runda rispapper, finns i asiatiska hyllan


Fyllning:


  • 50 g glasnudlar, ­vermicelli

  • 500 g räkor med skal

  • 1 msk ljus soja

  • 1/2 lime, pressad saft

  • 1/2 koriander

  • 1 plocksallad

  • 1 dl böngroddar

  • 1 morot

  • 1 dm rättika

  • 1/2 mango

  • 1/2 röd paprika

  • 1 koriander


Sås:


  • 2 msk sweet chilisås

  • 1/2 dl vatten

  • 1 msk rörsocker

  • 1/2 lime, pressad saft

  • 1 msk ljus soja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk färsk ingefära

  • 1 tsk majsstärkelse


Garnera med:


  • rostade, hackade cashewnötter
  • 
koriander


Så här gör du

  1. Koka glasnudlarna mjuka i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Spola av dem med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och grovhacka räkorna, blanda dem i en skål med klippta glasnudlar, ljus soja, limesaft och koriander.

  2. Sås: Blanda sweet chilisås, vatten, socker, lime, soja, skalad, riven vitlöksklyfta, riven ingefära och majs­stärkelse i en kastrull. Vispa under tiden, låt såsen koka i 3 minuter. Häll upp i en skål och låt den svalna.

  3. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag. Skölj böngroddarna. Skala och skär morot och rättika i smala tändsticksstavar.

  4. Dela och kärna ur mangon och skär fruktköttet i klyftor. Filea bort skalet och skär klyftorna i tändsticks­stavar. Dela, ta bort kärnor och skär paprikan i långa, smala strimlor. Blanda mango och paprika i en skål med bön­groddar, morot och rättika.

  5. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i 10 sekunder. Lägg det på en skärbräda. Lägg ett salladsblad i mitten­ av papperet. Lägg på lite av räk- och glasnudelblandningen och grönsaks- och frukt­blandningen.

  6. Rulla samman en fast rulle till hälften. Vik in sidorna och rulla färdigt. ­Upprepa med resterande ­rispapper. Dela rullarna på snedden och lägg upp på ett fat. Strö över koriander­blad och rostade hackade cashewnötter. Servera med dippsås och lime.