Logga in här

Vetelängder

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 pkt jäst
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl kall mjölk
  • 150 g kallt smör
  • 2 tsk kardemumma

Fyllning

  • 400 g smör, rumsvarmt
  • 4 msk kardemumma (eller kanel, vaniljstång, mandelmassa eller annan god smaksättning)
  • 1,2 dl strösocker

Så här gör du

  1. Väg upp mjölet i en bunke och ta i jäst, socker, smör, salt & kardemumma. Ta i mjölken och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen arbetas i 15-20 minuter, den ska vara ganska kladdig. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta upp den med så lite mjöl som möjligt tills den är smidig. Lägg degen i mjölad bunke och låt den vila i rumstemperatur i 2½-3 timmar.
  2. Ta upp degen på mjölat bord igen, forma den försiktigt till en rektangel och dela degen i sex delar. Platta sedan ut varje del till en rektangel, ca 10*15cm.
  3. Rör ihop fyllningen och bred ut den på degen. Rulla ihop degen uppifrån och ner och försök att spänna åt den ordentligt när du rullar så att den får spänst. Lägg degen med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper, 3 per plåt.
  4. Klipp rullarna med en vass sax. Börja med änden som är längst ifrån dig och klipp degen i ca 45 graders vinkel, nästan rakt igenom. Vik fliken åt sidan och gör varannan flik åt vardera håll så att den ser ut som en fläta.
  5. Täck längderna med en handduk och låt dem stå framme och jäsa i ca 1 timme. Pensla ev. med vispat ägg el. mjölk och strö över pärlsocker. Baka av på 200 grader i ca.20-22 minuter. Pensla bullarna med mjölk eller sockerlag så fort de kommer ur ugnen så får de en fin och glansig yta.