Vetelängd med mandelmassa

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 längder
Deg
- 3 dl mjölk
- 1/4 pkt 12,5 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 4 msk socker
- 1 tsk vaniljpulver
- ca 7 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
- 75 g smör, rumsvarmt
Fyllning
- ca 6 msk smör, rumsvarmt
- 100 g mandelmassa, grovriven
- 3 msk strösocker
Till garnering
- florsocker
Så här gör du
- Värm mjölken till 36 grader.
- Smula jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin eller matberedare monterade med degkrok. Häll i mjölken. Rör i salt, socker och vaniljpulver.
- Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt smöret i små klickar och arbeta dem in i degen. Arbeta in resten av mjölet, 1 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.
- Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Mosa ihop ingredienserna till fyllningen.
- Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora bitar och forma till bullar. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
- Jobba med 1 degbulle i taget. Kavla ut bullen på lättmjölat bakbord, till 1 avlång tunn kaka, ca 45 cm x 20 cm.
- Bred hälften av fyllningen i ett tunt lager över kakan. Rulla ihop kakan från kortsidan som en rulltårta. Dela sedan rullen längs med i två avlånga bitar, med en vass kniv.
- Lägg bitarna med snittsidan upp på en plåt med bakplåtspapper och fläta dem ganska löst med varandra.
- Gör på samma sätt med resten av degen. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Grädda vetelängderna 15-20 minuter. Garnera med siktat florsocker.

Du kanske även gillar