Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vetedeg, grundrecept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

2 butterkakor eller 12 bullar
  • 75-100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/4 pkt 12,5 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 5 msk socker
  • 1 tsk finstött kardemumma, kan uteslutas
  • ca 7 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda i mjölken och låt svalna till 36 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin eller matberedare monterade med degkrok. Häll i mjölken. Rör i salt, socker och kardemumma.
  3. Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta in resten av mjölet, 1 msk i taget, tills det blir en mjuk, smidig deg. Tillsätt ev lite mera mjöl om det behövs, men degen får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.