Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vetedeg – grundrecept på bulldeg

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

30 stycken
  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk, ljummen, 37 grader
  • 1/2 tsk salt
  • 5 msk socker
  • 1 tsk finstött kardemumma, kan uteslutas
  • 8-9 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
  • 100 g smör, rumsvarmt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin eller matberedare monterad med degkrok.
  2. Vispa ihop ägg och mjölk. Rör i socker, salt och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.
  3. Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta i smöret, i matskedsstora klickar. Arbeta in resten av mjölet. 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.