Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegetariska kåldolmar – recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g grundkokt havreris
  • 500 g växtbaserad färs (formbar) från t ex anamma
  • 150 g champinjon, riven
  • 250 g vitkål + 1 hackad vitlök, kokt med grönsaksbuljong/smör
  • 2 dl umamibuljong
  • 1 msk honung
  • 1 vitkål, ett litet huvud
  • 5 kvistar timjan
  • 200 g lingon
  • 50 g socker
  • salt, svartpeppar
  • smör till stekning

Söt-syrlig havresås

  • 1 dl förkokt havreris
  • 3 dl sky från kåldolmarna
  • 2 msk ättika
  • 1 kruka persilja
  • salt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara.
  3. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12 stycken.
  4. Strimla resterande av kålen och rotfästet.
  5. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt.
  6. Svetta champinjon mjuk i en kastrull under lock. Låt svalna.
  7. Blanda växtbaserad färs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
  8. Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills fast. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.
  9. Vik in järparna i kålbladen och bind upp.
  10. Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong.
  11. Brässera i ugn ca 20 min under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.
  12. Sås: Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Servera kåldolmarna med potatispuré.