Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegetarisk Kikärts färslimpa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

En god och mättande färslimpa av kikärtor som passar alla, glutenallergiker, studenter, veganer men även äventyrliga som vill variera sin middag.
All cred till connoisseurusveg.com.

Ingredienser

8 portioner

Färslimpan

  • 8 dl kokta kikärtor eller från burk
  • 2 st rivna morötter
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfor
  • 1 dl valfri mjölk (helst soja, cashewnötsdryck eller liknande)
  • 3 msk worcestershire sås (köp vegansk eller gör egen)
  • 2 dl panko ströbröd (vanligt ströbröd går bra, även glutenfritt)
  • 2 st selleristjälkar (valfritt)
  • 2 msk japansk soja eller tamari (1 matsked om det är kinesisk soja)
  • 2 msk olivolja eller annan valfri matolja
  • 2 msk krossade linfrön eller andra frön/nötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk Liquid Smoke
  • 1 tsk svartpeppar

Glaze

  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 msk lönnsirap (går även bra med vanlig sirap, eller egengjord)
  • 2 msk äppelcidervinäger (går bra med både ofiltrerad som filtrerad)
  • 1 msk japansk soja eller tamari(0,5 matsked om det är kinesisk soja)
  • 1 tsk paprikakrydda

Så här gör du

  1. lägg alla ingredienser för färslimpan i en matberedare och pulsera tills allt är blandat och kikärtorna gått sönder (blanda inte för mycket, man vill fortfarande ha lite textur i smeten). Får allt inte plats så kan du blanda i flera omgångar. En mixer fungerar inte till detta, då den främst är till för vätskor, och det här receptet kommer bli "hårt" så det kommer inte blanda bra.
  2. När allt är färdigblandat så lägger du smeten i en fettad form (en avlång form blir snyggast, tycker jag personligen) och sedan stoppar in i ugnen på 200C i 30 min.
  3. Under tiden färslimpan är i ugnen kan du börja göra glazen som ska på. Blanda ihop alla ingredienser i en skål som ska till glazen.
  4. När färslimpan nu varit inne i ugnen i 30 min så ska du ta ut den och smeta på glazen på ytan du kommer åt (toppen alltså). Sen ska den in igen i 20-25 min.
  5. När du sedan tagit ut färslimpan ur ugnen så måste du låta den vila i 10 min innan du tar ut den ur formen. Servera med klyftpotatis, eller bara en matig sallad eller vad sägs som vad som helst! (Svartvinbärsgelé passar underbart bra till)