Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegetarisk förrätt till nyår – endiv med sanchopeppar

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 2 endiver
  • 25+25 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal av 1/2 och 1 dl saft
  • 1/2 dl frysta havtorn
  • 1/2 tsk nystött sanchopeppar
  • salt

Sallad

  • 1 röd endiv
  • 1 liten morot
  • 1 msk god olja, gärna valnötsolja
  • flingsalt och sanchopeppar
  • 50 g valnötter, rostade

Så här gör du

  1. Dela endiverna på längden. Låt de ligga i isvatten i minst 30 min för att dra ut beskan. Häll av och låt torka på hushållspapper. Bryn endiverna på snittytan i 25 g smör tills de fått rejält med färg. Vänd och stek lite på andra sidan. Lyft endiverna ur pannan och lägg åt sidan så länge.
  2. Bryn resterande smör med sockret i stekpannan. Tillsätt apelsinskal och saft, havtorn och sanchopeppar och koka ihop 1 min. Smaka av med salt och ev mer sanchopeppar. Lägg ner endiverna i lagen och låt puttra ca 2 min. Ös endiverna med såsen under tiden. Endiverna ska fortfarande ha lite krisp kvar.
  3. Dela ner den röda endiven och skär bladen i sneda bitar. Lägg i isvatten ca 30 min för att bli av med lite beska. Skala och hyvla moroten tunt, gärna med en mandolin och lägg i isvatten så remsorna blir krispiga. Häll av vattnet vid servering och slunga gärna endiv och morot i en salladsslunga.
  4. Servering: Lägg de varma endiverna på tallrikar. Ringla över lagen med havtorn. Vänd röd endiv och morot med valnötsolja och krydda med lite salt och sanchopeppar. Toppa endiverna med salladen och strö över valnötterna.