Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Veganska nötkolarutor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

30 bitar

Mördeg:

  • 120 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk havremjölk

Nötkola:

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl havregrädde
  • 2,25 dl ljus sirap
  • 2 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl skalade, rostade och grovhackade nötter av valfri sort

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 20x27 cm med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra degen. Arbeta ihop margarin, mjöl och florsocker till en smulig deg. Tillsätt havremjölk och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills den får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna medan du gör kolan.
  4. Lägg alla ingredienser till kolan förutom nötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medelvärme till ca 123-125 grader. Rör försiktigt då och då. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och häll nötkolasmeten över mördegsbotten. Låt stå i kylen för att stelna innan du skär upp den och serverar.