Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegansk semla – enkelt grundrecept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ett av våra mest älskade bakverk är semlan. Här är ett enkelt och gott recept för den som är vegan, vegetarian eller bara vill undvika animalier. Baka en härligt god vetedeg, vispa fluffig grädde och fyll med mandelmassa. Resultatet blir underbart mumsiga semlor att njuta av.

Ingredienser

12 stycken

  • 25 g färsk jäst för söta degar
  • 2 dl växtbaserad mjölk, exempelvis mandelmjölk eller havremjölk
  • 1/2 dl strösocker
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • inkråm från vetebullarna
  • 3 dl växtbaserad grädde
  • strösocker

Dekorering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt växtmjölken. Värm upp till det är fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör tills jästen löses upp.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Rör ihop och knåda till en deg som släpper kanterna i bunken. Känns degen för lös kan du tillsätta mer mjöl. Knåda degen i cirka 10 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
  4. Strö ut lite mjöl på en arbetsbänk. Dela degen i 12 lika stor delar och forma till runda bollar. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg över bullarna på plåten och täck återigen med handduk. Låt jäsa i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med lite växtbaserad mjölk om du vill få en fin yta. Grädda sedan bullarna i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Skär av toppen på varje bulle och gröp ur en del av underdelens inkråm.
  7. Vispa grädden och söta med strösocker. Riv mandelmassan och blanda med inkråm och en deciliter av den vispade grädde. Fördela mandelmassan på varje bulle efter smak och tycke. Fördela resten av grädde ovanpå mandelmassan och lägg sedan på locket. Pudra med florsocker och servera genast.