Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegansk pitepalt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Inte behöver man ge upp pitepalt för att man är vegan eller vegetarian! Här är ett helt veganskt recept skrivet av Gustav Johansson och hämtat ur boken Palt – en svensk klassiker i osedvanligt många varianter av Karl Fredrik Mattsson (Norstedts).

Ingredienser

6 portioner
  • 2 kg mjölig potatis, cirka
  • 700 g vetemjöl, cirka
  • 1 tsk salt

Stekt svampfyllning

  • 500 g portabellosvamp
  • 1 gul lök
  • 2 msk vegansmör
  • salt (mycket)
  • peppar

Fejkon 250 g

  • 250 g väldigt fast tofu
  • 3 msk Kikkoman soja
  • 4 tsk liquid smoke
  • 1/2 tsk socker (det ger en extra karamellisering)
  • 1/2 dl rapsolja

Till servering

  • 100 g vegansmör
  • rårörda lingon
  • fejkon

Så här gör du

  1. Fejkon: Alla ingredienser går att variera mängdmässigt efter önskat resultat. För ett saltare eller mer rökigt resultat, öka mängden soja eller liquid smoke. Mängden olja går också att minska eller helt utesluta för ett supernyttigt alternativ.
  2. Om du inte har en jättefast tofu från början, så öppna förpackningen och lägg tofun i press mellan två nedtyngda tallrikar invirad i hushållspapper i cirka 30-60 minuter först. Skiva därefter tofun så tunt du kan, alternativt tärna om du hellre vill ha det så, och lägg tofun i en plastpåse tillsammans med de övriga ingredienserna.
  3. Låt marinera i minst en halvtimme och värm därefter upp en stekpanna till medelhög värme. Ha ner påsens hela innehåll i stekpannan, marinad och allt och stek tills marinaden har reducerats bort och tofun blivit knaprig och tagit upp smaken från alla marinad.
  4. Palt: Tärna och stek lök och portabellosvamp i vegansmör tills det får färg och vätskar ur i en stekpanna. Salta och peppra rikligt.
  5. Skala och råriv potatisen fint. Salta lätt och blanda sen snabbt ner mjöl en del i taget och knåda med händerna tills du får en relativt fast konsistens, så du kan forma klibbiga bollar med händerna. Degen ska inte bli torr.
  6. Forma bollar, lite mindre än en tennisboll i storlek. Blöt händerna så blir det lättare. Tryck ett hål i mitten med tummen. Fyll hålet med ganska mycket svampröra och täck igen.
  7. Lägg bollen direkt i rikligt saltat, kokande vatten. När paltarna flutit upp till ytan är de klara, det tar cirka 30-40 minuter beroende på storlek. Servera med smält vegansmör, fejkon och rårörda lingon.