Vegansk julskinka

Ingredienser
8 portioner
- 1 st kålrot, ca 600 gram
- 1,5-2 l vatten
- 2 st tärningar grönsaksbuljong, vegansk
- 5 st kryddpepparkorn
- 6 st lagerblad
- Salt och svartpeppar efter smak och tycke
Griljering
- 3 msk skånsk senap
- 2 msk fransk senap
- 4 msk tomatpure
- 2 msk ljus sirap
- 1 dl ströbröd
Tips!
- Kålroten kan bytas ut mot rotselleri, som har en lite strävare smak.
- För en ännu mer julig smak kan tillsätta ett par kryddnejlikor i vattnet när man kokar kålroten.
Så här gör du
- Skala kålroten. Om du vill kan du skära ett ytligt rutmönster runt om.
- Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningar och kryddor och lägg i kålroten.
- Låt koka 1-1,5 timme, beroende på storlek. Kålroten ska bli mjuk, men ändå vara tillräckligt fast för att kunna skäras i skivor utan att gå sönder.
- Ta upp kålroten och låt den svalna lite innan du fortsätter.
- Griljering: Sätt ugnen på 225°C.
- Blanda alla ingredienser till griljeringen utom ströbrödet.
- Lägg kålroten i en ugnsfast form, och täck den med griljeringssmeten.
- Strö över ströbrödet.
- Grilla i mitten av ugnen mellan 10-20 minuter tills att den fått en gyllene skorpa. Vill man ha en krispigare skorpa kan man sätta på ugnens grillfunktion de sista minuterna.
1 kommentar om "Vegansk julskinka"

Du kanske även gillar
Populära recept
giulia
Kul jul! Kålrot i stället för skinka, men finns det verkligen inga rätter som är genuint ”veganska”, som blir klassiska så småningom, så vegankocken inte behöver härma det veganen i fråga åt innan personen bytte skjorta?