Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegansk julskinka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 1 st kålrot, ca 600 gram
  • 1,5-2 l vatten
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong, vegansk
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 6 st lagerblad
  • Salt och svartpeppar efter smak och tycke

Griljering

  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk fransk senap
  • 4 msk tomatpure
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl ströbröd

Tips!

  • Kålroten kan bytas ut mot rotselleri, som har en lite strävare smak.
  • För en ännu mer julig smak kan tillsätta ett par kryddnejlikor i vattnet när man kokar kålroten.

Så här gör du

  1. Skala kålroten. Om du vill kan du skära ett ytligt rutmönster runt om.
  2. Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningar och kryddor och lägg i kålroten.
  3. Låt koka 1-1,5 timme, beroende på storlek. Kålroten ska bli mjuk, men ändå vara tillräckligt fast för att kunna skäras i skivor utan att gå sönder.
  4. Ta upp kålroten och låt den svalna lite innan du fortsätter.
  5. Griljering: Sätt ugnen på 225°C.
  6. Blanda alla ingredienser till griljeringen utom ströbrödet.
  7. Lägg kålroten i en ugnsfast form, och täck den med griljeringssmeten.
  8. Strö över ströbrödet.
  9. Grilla i mitten av ugnen mellan 10-20 minuter tills att den fått en gyllene skorpa. Vill man ha en krispigare skorpa kan man sätta på ugnens grillfunktion de sista minuterna.
1 kommentar om "Vegansk julskinka"
  • giulia
    giulia

    Kul jul! Kålrot i stället för skinka, men finns det verkligen inga rätter som är genuint ”veganska”, som blir klassiska så småningom, så vegankocken inte behöver härma det veganen i fråga åt innan personen bytte skjorta?

Du kanske även gillar