Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Växtbaserade/veganska semlor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

13 stycken

Fördeg:

  • 2 dl Växtbaserad dryck (tex havredryck)
  • 25 g Jäst
  • 4 dl Vetemjöl

Vetedeg:

  • 3 dl Vetemjöl
  • 0.5 tsk Salt
  • 1 msk Kardemumma, mortlad
  • 100 g Margarin, mjölkfritt
  • 1 dl Strösocker

Mandelfyllning:

  • 200 g Mandlar, hela med skal och rostade (jag behåller skalet på vid mixningen)
  • 0.5 dl Växtbaserad dryck (tex havredryck eller mandeldryck)
  • 2.5 dl Växtbaserad grädde
  • 1 tsk Kardemumma, mortlad
  • 2 msk Råsocker
  • 1 krm Flingsalt
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Inkråm från bullarna
  • Florsocker efter smak

Dekoration :

  • 1 l Växtbaserad vispbar grädde
  • Florsocker

Så här gör du

  1. Fördeg Värm upp drycken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
  2. Vetedeg Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg. Klipp av toppen och gröp ur dem lite så mandelfyllning får plats. Spara inkråmet.
  3. Fyllning ; Mixa mandlarna tills det blir en fin massa. Häll i dryck och mixa tills det blir en homogen massa. Blanda i resterande ingredienser och smaka av med florsocker.
  4. Montering: Vispa 1 liter växtbaserad vispbar grädde och lägg i spritspåse med tyll. Klicka i mandelfyllning i bullarna och spritsa grädde på. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera!