Växtbaserad efterrätt med kardemumma, hjortron och karamell.

Växtbaserad efterrätt med kardemumma, hjortron och karamell.
Ingredienser
6 portioner
Kardemummapannacotta :
- 5 dl Växtbaserad vispbar grädde (ex havregrädde, sojagrädde etc)
- 1 krm Nymald kardemumma
- 1 tsk Vaniljsocker
- 1 dl Gelésocker multi
Botten:
- 25 g Mjölkfritt margarin
- 1 dl Växtbaserad mjölk (tex havredryck, Sojadryck)
- 0.5 dl Mandelmjöl
- 1.5 dl Vetemjöl
- 1 dl Strösocker
- 1 tsk Bakpulver
- 1 tsk Vaniljsocker
- En nypa salt
Kolasmörkräm:
- 1 dl Strösocker
- 1 dl Ljus sirap
- 1 dl Sojadryck eller annan växtbaserad mjölk
- 25 g Mjölkfritt margarin
- Flingsalt
- 100 g Mjölkfritt margarin
- 0.5 dl Florsocker
Crisp med flingsalt och ingefära:
- 75 g Mjölkfritt margarin
- 1 dl Vetemjöl
- 0.5 dl Havregryn
- 0.75 dl Farinsocker
- 1 krm Malen ingefära
- 0.5 tsk Flingsalt
Hjortrongelé :
- 2 dl Hjortronsylt
Så här gör du
- Vispad kardemummapannacotta: Lägg allting i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småkoka ca 1 minut och dra från plattan och häll i en bunke. Plasta mot ytan och ställ kallt i minst 6 h eller över natten. Vispa upp och lägg i spritspåse.
- Botten: Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt och rita två lika rundlar (ca 18-20 cm) och bred ut smeten i dem. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Låt svalna.
- Kolasmörkräm: Karamellisera sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på sirap och sojamjölk i omgångar och vispa tills det smälter ihop. Låt sjuda tills det tjocknar och lägg i margarinet. Låt svalna. Vispa upp 100 g mjölkfritt margarin med 0.5 dl florsocker och häll i kolasåsen när det är fluffigt. Smaka av med flingsalt.
- Crisp: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop samtliga ingredienser och smula ut på bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in mitt ugnen och grädda i ca 8-10 minuter eller tills det fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
- Hjortrongelé: Mixa slät och kolla så konsistensen inte är för rinnig. Om den är för rinnig så kan du koka upp den med någon matsked gelésocker multi och smaka av med färskpressad citron så den inte blir för söt.
- Montering Lägg en botten på ett serveringsfat. Bred eller spritsa på kolafyllningen och lägg på den andra botten. Spritsa på pannacotta och hjortrongelé. Lägg små bitar av crisp i mellanrummen och garnera med tex citronmeliss och strösselpärlor.

Du kanske även gillar
Populära recept