Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottensoppa – soppa med västerbottensost

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 1/2 purjolök
  • 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 4 dl mjölk, 3%
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl grovriven västerbottensost
  • salt
  • nymald peppar

Topping

  • skivade rädisor
  • strimlade sockerärter

Så här gör du

  1. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den långsamt i smör, cirka 5 minuter. Pudra över mjöl. Späd med vin, vatten, mjölk och fond. Koka sakta 5–10 minuter, rör då och då.
  2. Ta från värmen. Blanda ihop äggula och grädde och vispa ner i soppan. Ställ tillbaka på spisen och värm någon minut. Soppan får inte koka mer.
  3. Ta från värmen och blanda i osten. Rör tills den smält. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vid servering: Värm soppan försiktigt, den får inte koka. Soppan är även god ljummen. Häll upp och toppa med rädisor och sockerärter.