Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenspaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Botten:

  • 3 dl siktat dinkel– eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 4 dl grovriven västerbottensost

Till servering:

  • crème fraiche
  • löjrom
  • syrad rödlök
  • gräslök

Så här gör du

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.