Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottensostfylld stekt strömmingsflundra

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 70 g västerbottensost
  • ⅔ dl crème fraiche
  • 600 g klippta strömmingsflundror
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • smör till stekning
  • salt

Potatis- och rotselleripuré:

  • 500 g rotselleri (300 g utan skal)
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 350 g potatis
  • salt

Tomat- och gurksallad:

  • 3 tomater
  • 1 gurka
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 2 msk hackad dill
  • salt

Så här gör du

  1. Börja med purén: Skär bort skalet från rotsellerin och tärna den i centimeterstora bitar. Lägg rotsellerin i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka den genommjuk och mixa slätt.
  2. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet från potatisen och pressa ner den i rotselleripurén. Vispa ihop snabbt. Smaka av med salt.
  3. Kärna ur och fintärna tomaterna. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. (Mixa gärna ”kärnhusen” från tomaterna och gurkan till en god kall soppa). Blanda gurka och tomat med citronjuice och dill. Smaka av med salt.
  4. Riv västerbottensosten och blanda med crème fraiche i en liten bunke. Lägg ut hälften av strömmingsflundrorna och fördela ostblandningen på dem. Lägg på resterande strömmingsflundror och panera dem därefter i pankon.
  5. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek strömmingsflundrorna i 2–3 minuter på varje sida i rikligt med smör. Salta strömmingen lite lätt.
  6. Lägg upp strömmingsflundrorna och ös över med det brynta steksmöret. Servera med salladen och purén.
Du kanske även gillar