Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenslax med kräftor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 44 st har redan röstat

Lyxig lax med nordisk smak av kräftor, västerbottensost och löjrom. En bra bjudrätt eftersom den kan förberedas i god tid, sen är det bara att sätta in laxen i ugnen vid servering. Servera med potatismos, gärna smaksatt med hackad dill.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 st laxfilé, portionsbitar à 150 g
  • 1 tsk salt
  • 50 g löjrom
  • dill

Fyllning:

  • 170 g kräftstjärtar, avrunnen vikt
  • 3 msk crème fraiche
  • 3 msk majonäs
  • 1 dl västerbottensost, riven
  • 2 msk dill, hackad
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar.
  2. Hacka kräftorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Hit kan du förbereda.
  3. Baka laxen i mitten av ugnen 12–15 minuter. Toppa med en klick rom och garnera med dill.
3 kommentarer om "Västerbottenslax med kräftor"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kimme

      Visst kan du det om du föredrar kall lax! Hälsningar Patricia på Mitt kök-redaktionen.

  • Kimme
    Kimme

    Jag har en ”stor” födelsedag som närmar sig i sommar och för ca 30 personer är det enklare att servera kall, eller hur? Har du något annat förslag?