Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenpaj – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 1155 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 300 g riven västerbottensost
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • lite salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
  7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
  8. Servera pajen ljummen.